Marţi, 19 martie 2024 - 6:38:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Jihadiştii din Siria şi-au păstrat preferinţele pentru gustări, băuturi sau gadgeturi din Occident


30 noiembrie 2014

Mii de luptători străini care s-au alăturat Jihadului în Siria vor să creeze un Stat Islamic auster, dar şi-au păstrat preferinţele pentru gustări, băuturi sau gadgeturi din Occidentul pe care îl dispreţuiesc, comentează Financial Times în ediţia electronică de sâmbătă.

Localnicii nu doar trăiesc în teroare din cauza acestor militanţi, care folosesc execuţii în masă brutale şi decapitări pentru a se impune, dar încearcă de asemenea să găsească modalităţi de a supravieţui crizei economice provocate de cei trei ani de război civil.

Mulţi spun că cea mai bună strategie este să le furnizeze luptătorilor gustările şi băuturile care le plac. Chipsurile, ciocolata, băuturile energizante şi berea fără alcool sunt printre preferatele luptătorilor străini care s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI) în Siria.

Decretele religioase ale SI şi preferinţele militanţilor au transformat economia locală în zonele ocupate de gruparea islamistă. Magazinele de băuturi alcoolice sunt închise, în timp ce vânzătorii de alimente de tip junk food, magazinele de haine - în special cele în stil militar - şi cele de telefoane mobile înregistrează profituri modeste.

"Economia în zonele controlate de SI este dictată de luptătorii străini. În rest, totul este zero", a declarat Saleh, un vânzător de articole vestimentare din oraşul Rakka. Mulţi vânzători din zonele rurale nu au auzit până acum de băuturi ca Red Bull şi nici nu se gândeau să vândă chipsuri Pringles şi ciocolată Snickers sau Bounty, preferatele luptătorilor străini.

Afaceriştii locali cumpără astfel de produse din zonele controlate de regimul sirian sau din Turcia şi le vând la un preţ mai mare, pentru a acoperi şi sumele date ca mită la punctele de control ale armatei. Militanţii SI, care au venituri mult mai mari decât civilii, "nici nu se uită la preţuri, banii nefiind o problemă pentru ei".

Un alt domeniu aflat în dezvoltare este cel al telefoniei mobile. Dacă localnicii au modele vechi de telefoane Nokia, magazinele sunt pline acum cu cele mai noi tipuri de smartphone-uri. Luptătorii SI, "în special cei din Golf, sunt obsedaţi de telefoane mobile", a declarat proprietarul unui magazin.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro