Joi, 28 martie 2024 - 6:17:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Polul Nord, înconjurat de gunoaie. Miliarde de obiecte de plastic au ajuns în apele Oceanului Arctic


24 aprilie 2017

Un curent oceanic s-a dovedit a fi ”banda rulantă” perfectă pentru miliarde de bucăţi de plastic către o zonă mai liniştită a oceanului Arctic.

Potrivit unui document publicat în jurnalul ”Science Advances”, cercetătorii spanioli conduşi de Andres Cozar, de la Universitatea din Cadiz, au descoperit sute de mii de obiecte mici de plastic pe un kilometru pătrat de apă din regiunile Barents şi Groenlanda.

În oceanele lumii sunt peste cinci trilioane de particule de plastic, iar trei la sută dintre ele, câteva miliarde, au ajuns şi în preajma Polului Nord, scrie Yahoo! News.

Cercetătorii au folosit semnalul transmis de 17.000 de balize pentru a monitoriza, cu ajutorul unui satelit, mişcarea obiectelor de la suprafaţa oceanului. Plasticul care a ajuns în zona Arctică provine de pe coasta de est a Americii Nord, dar şi din partea nord-vestică a Europei. Odată ce ajunge în apele reci, plasticul se scufundă.

”Problema se va agrava odată ce Oceanul Arctic va pierde tot mai multă gheaţă”, cred oamenii de ştiinţă, care sunt convinşi că se confruntă cu o problemă globală a plouării.

”Credeam că zonele polare, atât de îndepărtate, sunt medii curate, neatinse, însă aflăm pe zi ce trece că nu este adevărat”, a precizat şi Jennifer Provencher, de la Universitatea Acadia, din Wolfville, Statele Unite.

Cercetătorii se tem că bucăţile de plastic ar putea afecta viaţa mai multor specii de animale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro