Joi, 25 aprilie 2024 - 3:12:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Teroare la Paris: 12 persoane ucise într-un atentat


8 ianuarie 2015

Douăsprezece persoane au fost ucise, astăzi, cu sânge rece, după ce trei bărbaţi înarmaţi şi cu feţele acoperite au intrat în sediul publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, din Paris. Printre victime se numără jurnalişti, cei patru caricaturişti care l-au satirizat pe profetul Mohamed, directorul publicaţiei şi doi poliţişti. Liga Arabă a condamnat în termeni fermi atentatul terorist. Peste 3.000 de poliţişti îi caută, la această oră, pe atacatori, despre care presa din Paris scrie că vorbeau în limba franceză.

Franta a decretat trei zile de doliu national in memoria victimelor atentatului care a vizat redactia revistei Charlie Hebdo, anunta presedintele Francois Hollande, notand ca cele 12 persoane ucise au murit pentru un principiu. "Acesti oameni au murit pentru un principiu", a declarat Hollande. Incepând de joi, Franta va fi in doliu timp de trei zile, a declarat presedintele. "Cea mai buna arma a noastra este unitatea. Nimic si nimeni nu ne pot diviza", a subliniat Hollande.
 

Potrivit informaţiilor prezentate de presa franceză, unul dintre suspecţi se află la Reims, iar ceilalţi doi sunt franco-algerieni, reveniţi de curând din Siria, şi pe care poliţia îi caută în oraşul Pantin. Şoferul teroriştilor, un tânăr de 19 ani, fără domiciliu stabil, este căutat în oraşul Reims.

Potrivit jurnaliştilor de la Le Point, ceilalţi doi suspecţi, cetăţeni fraco-algerieni în vârstă de 32, respectiv 34 de ani, s-ar afla la Pantin, cei doi revenind vara trecută din Siria. Unul dintre ei a fost judecat, în 2008, după destructurarea unei grupări teroriste, cunoscute sub numele de Filiera Irakiană din arondismentul XIX, fiind arestat în 2005, chiar când se pregătea să plece la Damasc.

Al treilea suspect, care s-ar fi aflat la volanul maşinii, e un tânăr de 19 ani, fără domiciliu stabil. De altfel, organizaţia Filiera irakiană a convins, între 2003 şi 2005, zeci de tineri francezi să plece să lupte în Irak.

Mobilizare fara precedent a comunitatii de jurnalisti din Franta. Publicatii numeroase printre care Liberation, Le Monde si Le Figaro, dar si posturi TV au tinut momente de reculegere, au marcat tragedia prin banere negre pe editiile online si s-au declarat alaturi financiar si moral de saptamanalul satiric Charlie Hebdo.

Cei doi politisti ucisi in atacul de la sediul Charlie Hebdo aveau 42 si 49 de ani. Ahmed, in varsta de 42 de ani, a fost impuscat in cap. Imaginile mortii sale sangeroase fac ocolul presei internationale. Al doilea politist are o fetita de un an si era cel trimis sa-l protejeze pe directorul revistei, mort si el in atentat.

ovestile martorilor care au asistat la sangerosul atac ce a zguduit azi Franta. Un jurnalist care lucreaza in cladirea situata in fata sediului Charlie Hebdo descrie ca a vazut "cadavre pe jos, o mare de sange, raniti grav"."Eram in cladire, in capatul culoarului. Oamenii au intrat, cautau Charlie Hebdo, apoi au tras focuri de arma pentru a ne impresiona", a povestit pentru AFP o femeie care a reusit sa fuga.

In birourile saptamanalului a fost carnagiu. Atentatul este cel mai sangeros comis in Franta in ultimii peste 40 de ani. Focuri de arma, politisti care se grabesc: Regina, care statea intr-o sala de asteptare la un centru oftalmologic situat la 100 de metri distanta, povesteste ca s-a "gandit imediat la un atentat".

"Am vazut doi indivizi care au iesit din cladire, au tras focuri de arma, au urcat intr-un (Citroen) C3 negru si au plecat spre bulevardul Richard-Lenoir", a povestit calm un martor care locuieste in apropiere.

Intr-o inregistrare video realizata pe bulevard, la cateva zeci de metri de sediul Charlie Hebdo, doi barbati inarmati cu pusti automate ies din vehicul, executa un politist cu un glont in cap, de la distanta mica, apoi fug cu masina si striga "L-am razbunat pe profetul Mahomed"."Ei purtau cagule, aveau arme Kalasnikov sau M16", spune vecinul, care a avut impresia ca atacatorii fac parte din "fortele speciale care urmaresc traficanti de droguri". "Credeam ca suntem la turnarea unui film".

"Mergeam la cursuri, am iesit din metrou si am auzit focuri ... poate trei", povesteste Lilya Mohdeb, o studenta de 24 de ani. "Oamenii mi-au spus: «Se trage, stati jos»", a explicat tanara, care nu s-a "gandit" si s-a intors la metrou, de unde a iesit abia peste o ora, fiind in stare de soc.

Bocar Diallo lucreaza la un garaj Volvo situat in apropiere si afirma ca a "vazut politisti care trageau cu armele; a durat cel putin trei sau patru minute". "Am vrut sa iesim dar am auzit rafalele si politistii ne-au spus sa intram", a explicat el, dupa ce a adapostit in garajul sau un politist ranit.
Zeci de persoane trec pe langa zona incercuita de politie, cu telefoanele mobile in mana. "Este nebunie in centrul Parisului", declara una dintre ele.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a condamnat "atacul terifiant" comis la redactia publicatiei franceze Charlie Hebdo, subliniind ca autoritatile americane sunt dispuse sa colaboreze pentru aducerea "teroristilor" in fata justitiei. "In aceste momente dificile, gandurile noastre sunt la victimele acestui atac terorist si la poporul francez", a declarat Obama, citat de AFP.

"Franta si minunatul oras Paris, unde a avut loc acest atac scandalos, reprezinta o referinta atemporala care va dainui dincolo de perceptia odioasa a acestor criminali", a adaugat presedintele SUA. "Franta este cel mai vechi aliat al Statelor Unite si a fost alaturi de noi in combaterea terorismului care ameninta lumea", adauga Obama.
"Trebuie sa fim foarte vigilenti în privinta acestor dusmani ai libertatii", a reactionat John Boehner, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro