Joi, 28 martie 2024 - 8:32:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ruşii au crescut bugetul pentru înarmare


29 aprilie 2017

Rusia a alocat aproape 70 de miliarde de dolari sectorului de apărare anul trecut, cu 6 procente mai mult decât în 2015.

Cheltuielile militare ale Rusiei au ajuns la 5,3 la sută din PIB, un prag care nu mai fusese atins din perioada Uniunii Sovietice.

„Această creştere a cheltuielilor şi această povară grea exercită presiune într-un moment în care economia rusă este într-o situaţie delicată din cauza scăderii preţului la hidrocarburi şi a sancţiunilor economice impuse din 2014”, se precizează într-un raport redactat de Institutul Internaţional de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI) şi citat de TVR

Rusia a depăşit Arabia Saudită, urcând pe locul 3 în topul mondial al cheltuielilor militare. Saudiţii au tăiat 30 la sută din bugetul cu apărarea.

Pe primul loc al ierarhiei sunt Statele Unite ale Americii, cu un buget de 611 miliarde de dolari în 2016, cu 1,7% mai mare decât în anul precedent. Alegerea lui Donald Trump la Casa Albă va menţine trendul ascendent al cheltuielilor cu înarmarea pentru americani, republicanul fiind un avocat fervent al acţiunilor militare.

Doar în această lună, americanii au bombardat ţinte strategice din Afghanistan, cât şi din Siria. De asemenea, Trump a anunţat că va avea o poziţie fermă în privinţa problemei nord-coreene.

Pe locul doi în topul celor mai mari bugete militare este China, care a ajuns la 215 miliarde de dolari, cu o creştere de 5,4% – mai mică decât în anii precedenţi.

Nici statele din Europa de Vest nu s-au zgârcit în 2016 în ceea ce priveşte fondurile alocate armatelor, care au primit cu 2,6% mai mulţi bani decât în 2015.

Pe locul 5 în topul prezentat de cercetătorii suedezi se află India, urmată de Franţa şi Marea Britanie, care a investit aproape 50 de miliarde de dolari în apărare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro