Marţi, 19 martie 2024 - 8:21:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Închisorile CIA: Un deţinut susţine că a fost torturat în centre din România şi Polonia


15 octombrie 2015

România a fost din nou acuzată că a găzduit centre secrete de detenţie ale CIA. De data aceasta, acuzaţia vine de la avocata unui deţinut care pretinde că a fost torturat într-o închisoare de pe teritoriul ţării noastre.

Avocata a fost audiată, marţi în comisia LIBE din Parlamentul European şi îşi bazează argumentaţia pe un raport al Senatului American. Avocata Amrit Singh îl reprezintă pe Hussein Al Nashiri, care afirmă că ar fi fost torturat în închisori secrete din Polonia şi România, ţări care astfel ar fi încălcat Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.

Autorităţile române au continuat să nege că ar fi găzduit un centrul secret de detenţie al CIA şi această negare este din ce în ce mai inacceptabilă în lumina deciziei Curţii Europene în cazul Poloniei şi a raportului Senatului american. Trebuie ca cineva să plătească pentru că a găzduit închisori ale CIA,” a spus avocata Amrit Singh.

Europarlamentarii români au reacţionat  la audierea din Parlamentul European. Traian Ungureanu a spus că documentul respectiv este, de fapt, un raport realizat de democraţii din Senat, care aveau poliţe de plătit lui Bush.

“El nu a fost semnat de republicani, ” a spus Ungureanu. „Dacă a fost trebuie să ajutăm autorităţile ca această investigaţie să fie posibilă, clară, justă, dreaptă, să nu începem cu negări sau cu tot felul de comentarii, justiţia să-şi facă treaba,” a adăugat europarlamentarul Csaba Sogor.

În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, care a stabilit că nu au existat închisori CIA pe teritoriul ţării. Subiectul a redevenit de actualitate în luna septembrie, când o misiune de documentare a comisiei LIBE s-a deplasat la Bucureşti. De asemenea, fostul preşedinte Ion Iliescu ar fi fost audiat  în secret, în urmă cu aproape două luni la Parchetul general, într-un dosar legat de închisorile CIA.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro