Vineri, 29 martie 2024 - 8:40:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


George Ionescu, spinul din coasta Robertei Anastase


4 martie 2013

Ploieşti, Ploieşti, micul nostru Bucuresti! Oraşul petroliştilor, cum este cunoscut oraşul aflat la o aruncătură de Capitală, este unul dintre cele mai bogate şi pline de rivalităţi zone ale României. Clanurile de afacerişti cu combustibili se învârt în jurul celor trei rafinării din oraş dar şi pe lângă importantă companie CONPET, care asigură transport naţional de combustibil printr-o reţea de conducte ce duc până la Constanţa.

 

În timpul guvernării PDL, la Ploieşti a izbucnit primul mare scandal din sistemul vamal, ce a prefaţat arestările spectaculoase de la începutul anului 2011. Atunci şefă vămii Ploieşti, susţinută de PDL, pe nume Diana Severin, a declarat public că a fost ameninţată cu moartea de mafia petrolului din Ploieşti şi că anumite firme care intermediau comerţul cu combustibili dau mită la cel mai mare nivel în sistemul fiscal şi vamal din România. Pionul atacurilor Dianei Severin a fost Sorin Blejnar, şeful ANAF, devoalat că fiind regina corupţiei din vămi. Gruparea de afacerişti locali, denunţată de Severin, era condusă - conform informaţiilor date presei locale - de un anume Adrian Moise, alintat Narcis, patronul companiei Nac Industri, ce avea datorii exorbitante către bugetul statului, în special accize datorate comerţului cu combustibili. Alţi jucători din piaţă neagră a petrolului sunt Răzvan Alexe şi Nicolae Ceapchie. Un alt pion important în ecuaţie ar fi deputatul PDL George Ionescu, cel care i-a botezat copilul lui Ceapchie. În jurul acestor personaje se ţese o adevărată salbă de dosare penale, acuzaţii şi sume exorbitante de bani, folosite în campaniile electorale din ultimii opt ani.

Ionescu a reuşit anul trecut să prindă la mustaţă încă un mandat de deputat, în contextul în care USL a învins pe toate fronturile bătălia politică din judeţul Prahova. Ionescu a fost promovat în politică, în 2008, de către şefă organizaţiei, fostă preşedintă a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Acum, Ionescu s-a reorientat şi s-a cuplat cu noii lideri ai PDL. Pila sa de la Bucuresti este Alin “Gheorghe” Albu, unul dintre dinozauri Partidului Democrat, protejat al tripletei Blaga- Videanu- Berceanu. Albu a fost timp de 22 de ani deputat - chiar începând din anul 1990- şi este în prezent membru în consiliul de conducere al Comisiei Naţionale pentru Valori Mobiliare, ce reglementează piaţă de capital. El a fost trezorier al Partidului Democrat o bună perioadă de timp. Acum, Albu şi Ionescu se pregătesc să o schimbe de conducerea filialei Prahova pe “dizidenta” Roberta Anastase, în contextual alegerilor interne din partid.

Acelaşi Ionescu, pentru că avea prieteni importanţi implicaţi în afaceri cu combustibili, patronează în mod natural una din cele mai mari companii de taxi din Ploieşti. Acelaşi deputat Ionescu s-a implicat personal - în calitate de membru al comisiei de industrii- în modificarea, mai exact în masacrarea legii taximetriei, aflată în discuţii la Camera Deputaţilor. Asociaţia profesională a taximetriştilor l-a acuzat de un evident conflict de interese.

Aşadar, avem o imagine de ansamblu a pionilor din afacerile cu petrol făcute în timpul guvernării PDL. Începând cu anul 2010, după dezvăluirile Dianei Severin, pionii susţinuţi de PDL au început să cadă unul câte unul.

Nicolae Ceapchie are un dosar pentru că a vândut în Bulgaria nişte cisterne luate în leasing de proprietarul de drept. Afaceristul mai este anchetat de DIICOT şi DNA pentru tot felul de ţepe date la firme din toată ţară. Reţeaua coordonată de Ceapchie - formată din zeci de persone - era specializată în fraudarea firmelor din leasing, prejudicial fiind estimat la circa 2, 5 milioane de euro, susţin procurorii. În afară de diversele lucrări de construcţii făcute cu primăriile democrat- liberale de la Filipeşţi şi Strejnic, prin intermediul unor firme controlate prin interpuşi, Ceapchie coordonează din umbră afacerile cu produse petroliere prin companiile Silent, Intergepa, Iasagro System, Inwa şi Drumcas. Căderea lui Ceapchie a fost din cauza faptului că a intrat în conflict direct cu fostul său asociat Răzvan Alexe, implicat şi el în diverse afaceri dubioase. Alexe a fost şi beneficiarul unor contracte grase de asfaltare de la Consiliului Judeţean Prahova, condus de Mircea Cosma. Ceapchie l-a înlocuit că partener pe Alexe cu protejatul PDL - cel supranumit “Narcis”- Adrian Moise de la Nac Industrii. Acelaşi Ceapchie este căsătorit cu fiica PDL-stei Marinela Stanciu, consiler local al partidului la Ploieşti.

Deputatul Ionescu a negat că ar avea relaţii apropiate cu Ceapchie după ce scandalul a luat amploare. Alte acuzaţii, cum că deputatul şi-ar fi făcut campania electorală cu reţeaua de oameni pusă la dispoziţie de Ceapchie, au fost negate de deputat. Imediat după ce Diana Severin a fost dată afară în şuturi de şeful ANAF Sorin Blejnar, în locul ei a fost numit Cornel Costea, susţinut de Blejnar şi de către senatorul UNPR Sorin Chivu, fugit tocmai de la PSD. Cu alte cuvinte, băieţii deştepţi care au executat-o pe fosta şefă a vămii care a îndrăznit să fluiere în biserica vamală şi-au impus omul de încredere în fruntea vămii Ploieşti. Costea nu s-a putut abţine să lingă borcanul cu miere şi, la sfârşitul anul 2011, a fost săltat de procurorii DNA pentru luare de mită în urma unui flagrant.

Această arestare arată că băieţii de la Ploieşti nu aveau frică de procuratură, deşi ştiau că sunt filaţi şi anchetaţi. Banii cu miros de petrol sunt asemenea parfumurilor erotice, iau minţile victimelor. După ce PDL a pierdut puterea, vama Ploieşti a intrat pe mâna unui ofiţer de Securitate numit de USL, apoi din nou pe mâna unui protejat al PDL şi acum al PNL şi PSD. Semn că, încet- încet, politicienii de la Ploieşti au înţeles că trebuie să fure împreună şi să nu se mai denunţe pe la parchet. Nu e păcat să între la puşcarie unul câte unul în loc să împartă cuminţi şpaga, care este îndestulătoare, ca petrolul ce rămâne pe conductele CONPET. 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro