Zi istorică pe scena politică românească! Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia sa, punând capăt controverselor legate de suspendarea sa din funcţie. Într-un discurs tranşant, şeful statului a criticat procesul de suspendare iniţiat de Parlament, considerându-l inutil şi dăunător pentru ţară.
„Procedura de suspendare este lipsită de sens, având în vedere că oricum mai sunt doar câteva luni până la finalul mandatului meu. Nu am încălcat Constituţia niciodată şi, cu toate acestea, acest demers riscă să creeze instabilitate politică şi socială”, a declarat Iohannis.
Impactul deciziei sale se va resimţi atât pe plan intern, cât şi internaţional. Pe plan intern, un referendum pentru demitere ar fi dus la fragmentarea societăţii şi ar fi deturnat atenţia de la viitorul politic al României. Pe plan extern, partenerii internaţionali ai ţării ar fi privit cu neîncredere această mişcare politică neaşteptată.
„România nu îşi poate permite să fie pusă într-o situaţie ridicolă pe scena internaţională. Partenerii noştri vor fi confuzi în faţa unui astfel de gest, mai ales când mandatul meu se apropie de sfârşit”, a subliniat preşedintele.
Pentru a evita o criză prelungită şi pentru a menţine stabilitatea politică, Klaus Iohannis a decis să părăsească funcţia mai devreme, anunţând că va demisiona pe 12 februarie.
„Am luat această decizie din responsabilitate faţă de ţară şi faţă de cetăţeni. România are nevoie de claritate, nu de haos. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a concluzionat Iohannis.
Această decizie surprinzătoare pune capăt unei perioade tensionate şi lasă loc pentru o tranziţie mai lină către următoarea administraţie prezidenţială.