Marţi, 27 octombrie 2020 - 11:58:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Alegerile parlamentare vor fi pe data de 2 decembrie


28 august 2012

olteanMinistrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Dusă, a declarat că alegerile parlamentare vor avea loc în dată de 2 decembrie, Guvernul urmând să ia hotărârile legate de organizarea scrutinului în şedinţă din 1 septembrie.

"Sâmbătă, la ora 10.00, vom avea şedinţa de Guvern şi vom lua probabil toate hotărârile - sunt vreo 10 - legat de organizarea alegerilor parlamentare, care vor fi pe 2 decembrie", a declarat Dusă, duminică, la Realitatea TV.

Ministrul a explicat că există o constrângere constituţională privind dată alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, în noiembrie.

"Există acea constrângere constituţională, actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, ori există acea constrângere de 20 de zile, adică, în momentul când se organizează alegerile, preşedintele este obligat de Constituţie în 20 de zile să convoace Parlamentul în şedinţa de constituire. (...) Nu reuşeşti nicicum să ajungi la o dată din luna noiembrie, deci dată va fi 2 decembrie, chiar dacă e după două zile de sărbătoare", a precizat el.

Conform articolului 63 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului său de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

Articolul 70 al Legii fundamentale stabileşte că "deputaţii şi senatorii intra în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului".

"Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia", se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputaţilor. De asemenea, "Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori", stabileşte Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind menţionat că "validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum şi depunerea jurământului de către acesta".

Actualul Parlament a fost validat la 19 decembrie 2008.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(21 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Clinica Roua

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 octombrie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro