Luni, 22 iulie 2024 - 7:25:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Reguli noi pentru protecţia copiilor din România


6 septembrie 2013

Deputaţii au aprobat un proiect de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, noutatea actului normativ constând în faptul că părinţii care pleacă la muncă în străinătate au obligaţia să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze persoana în grija căreia rămâne copilul.
Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege cu 322 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Secretarul de stat în ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a declarat în plen că prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului sunt introduse o serie de elemente noi care "să stea la baza luării de către profesionişti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului".
El a explicat că prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite să asigure o protecţie adecvată a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Potrivit secretarului de stat, acest proiect de lege clarifică şi procedura de înregistrare a naşterii copiilor părăsiţi.
În acelaşi timp, sunt reglementate şi sancţiunile care ar putea fi aplicate în situaţia îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor, crescute prin acest proiect de act normativ.

La rândul său, deputatul PSD, Ana Birchall, a afirmat că prin intrarea în vigoare a Legii 272/2004 a fost instituit principiul interesului superior al copilului drept criteriu fundamental care stă la baza oricărei dezbateri şi decizii luate de autorităţile publice şi de organismele private. Ea s-a referit la noutatea adusă prin acest act normativ, aceea că părinţii care doresc să meargă la muncă în străinătate au obligaţia să notifice cu 40 de zile înainte de data plecării autorităţile locale, precum şi nominalizarea persoanei în grija căreia copilul o să fie lăsat în toată această perioadă.

"Eu consider că protecţia şi promovarea drepturilor copilului trebuie să se numere şi printre priorităţile noastre legislative şi tocmai de aceea rog toţi colegii şi colegele parlamentari, indiferent de grupurile politice, să voteze acest proiect de lege. PSD susţine şi va vota pentru aprobare", a arătat Birchall.

Potrivit raportului Comisiei juridice, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul şi care urmează să plece la muncă în străinătate are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de care aparţine cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. "Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi", se arată în raportul Comisiei. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Plenul Senatului a aprobat actul normativ pe 10 iunie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro