Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 1:47:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


George Simion, candidat independent la europarlamentare, bătut de extremişti maghiari, la cimitirul din Valea Uzului, unde crucile eroilor români au fost acoperite cu saci negri


17 mai 2019

George Simion, liderul Mişcării Unioniste, care candidează independent la Parlamentul European,  a fost bătut de „extremişti maghiari” la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, unde s-a deplasat după ce pe reţelele sociale au apărut imagini cu crucile a zeci de eroi români acoperite cu saci negri de gunoi.

Vineri, acesta a publicat pe contul lui de Facebook două înregistrări video, una de circa 18 minute şi alta de circa 2 minute.

„De ce aţi acoperit crucile româneşti”, întreabă George Simion, la începutul filmării. Doi bărbaţi, dintre care unul purta un tricou cu Ungaria mare, îl întreabă, în limba română, cu accent maghiar, de ce îi învinuieşte pe ei de acest incident. „Nu aţi acoperit dvs?”, continuă George Simion, la care bărbatul cu tricoul răspunde: „Dumnezeu”.

Urmează apoi o busculadă la finalul căreia George Simion afirmă: „Am venit la acest cimitir să vedem care e situaţia cu crucile de aici şi a venit un grup de etnie maghiară şi pur şi simplu m-au lovit”. Intr-o discuţie de circa un sfert de oră, mai mulţi oameni îi reproşează lui George Simion şi echipei sale de campanie că au venit pentru a „provoca”.

Un bărbat în vârstă îi explică candidatului la europarlamentare că este unul dintre cei care au înlăturat pânzele negre de pe cruci şi susţine că în cimitirul la care a avut loc incidentul nu este înmormântat niciun român.

„Dvs aveţi eroii mai încolo cu 10 km. Eu am fost acolo şi am făcut nişte poze şi arată cimitirul cum arată ... Deci îmi pare rău pentru eroii români că nu sunt cinstiţi acolo unde sunt înmormântaţi”, spune acesta.

Acesta mai adaugă: „Crucile au fost puse peste mormintele unor soldaţi maghiari”.

În imagini apare un bărbat care coboară dintr-o maşină roşie şi strigă la George Simion: „Jos cu camera”.

„De ce?”, întreabă acesta.

„Pentru că ce drept aveţi aicea? (...) Ăsta e drumul judeţean Harghita. Deci, ce drept ai aici?”, răspunde acest bărbat, după care vine în fugă strigând: „Dă-mi telefonul”.

Imaginile se întrerup în acest moment. Într-o altă înregistrare video, publicată tot de George Simion şi transmisă ulterior, acesta spune că a fost „alergat de extremişti maghiari”.

Potrivit informaţiilor HotNews.ro, George Simion s-a deplasat după incident la Poliţia Dărmăneşti, pentru a depune reclamaţie.

Crucile a zeci de eroi români şi monumentul amplasat de Primăria oraşului băcăuan Dărmăneşti în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, fiind acoperite cu saci negri de gunoi, potrivit unor fotografii postate pe reţelele de socializare. Poliţia Bacău a anunţat vineri că a declanşat o anchetă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului - aflat la graniţa dintre judeţele Bacău şi Harghita - este subiect de dispută între UDMR şi autorităţile locale, după ce Primăria Dărmăneşti a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa şi cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari. Reprezentanţii Primăriei Sânmartin din Harghita susţin însă că cimitirul este pe teritoriul comunei şi că era nevoie de autorizaţie de construcţie emisă de ei.

Pe Facebook şi pe site-uri de limba maghiară au apărut, vineri dimineaţă, imagini în care se poate vedea cum toate cele 52 de cruci ale eroilor români căzuţi în Primul şi în cel De-al Doilea Război Mondial şi monumentul amplasat de Primăria Dărmăneşti au fost acoperite cu saci negri de plastic care sunt lipiţi cu bandă adezivă.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Bacău au anunţat că a fost declanşată o anchetă în cazul acestui incident, care a avut loc joi.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro