Sâmbătă, 31 iulie 2021 - 2:58:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Liviu Dragnea, din nou la DNA în dosarul referendumului


13 septembrie 2012

Liviu-DragneaSecretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este aşteptat de către procurori pentru a mai oferi un set de explicaţii legate de modul în care s-a implicat în monitoritorizarea votului în ziua votului.

Dragnea a fost pus deja sub învinuire pe 6 septembrie, fiind acuzat că ar fi instituit un sistem de fraudare a votului.

Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori şi persoane cu drept interzis de a vota.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că "există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al unui partid politic, Liviu Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care să garanteze validarea acestuia".

Potrivit rezoluţiei, Dragnea a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, ora de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţa slabă. Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi.

De asemenea, procurorii susţin că Liviu Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător); obţinerea pe cai ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătura a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» - adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară; falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale; falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală; neaplicarea autocolantelor cu menţiunea «VOTAT» pe cărţile/buletinele de identitate ale votanţilor", se mai arăta în comunicat.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, joi, că acuzaţiile DNA la adresa sunt "nefondate" şi că, de fapt, se urmăreşte îndepărtarea sa din campania electorală, dar el nu se teme de luptă şi le spune şi colegilor săi: "La luptă, băieţi"!

"Toate acuzaţiile sunt nefondate. Nu am făcut absolut nimic ilegal în această campanie", a susţinut Dragnea.

În ceea ce priveşte sistemul de raportare la partid de la secţiile de votare, Dragnea a spus că fiecare partid mare primeşte de la reprezentanţii din secţiile de votare din ţară informaţii pentru numărătoare paralelă, această activitate fiind prevăzută de lege.

"Mi s-a părut o acuzaţie stupefiantă. (...) Restul sunt acuzaţii pe care o să le tratez cu toată atenţia împreună cu avocatul", a adăugat secretarul general al PSD. Dragnea a acuzat PDL că a organizat "o grupare infracţională" prin care reprezentanţii săi au boicotat prezenta la vot şi "au ameninţat oamenii să nu vină la vot".

Liviu Dragnea a susţinut că prin acţiunile care îl privesc pe el se intenţionează îndepărtarea sa din campania electorală, dar că el nu se teme de luptă. Dragnea le-a transmis şi colegilor săi următorul mesaj: "La luptă, băieţi!".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(28 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 iulie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro