Joi, 18 aprilie 2024 - 8:37:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Consilierul local liberal Ionuţ Ionescu, reţinut pentru luare de mită


20 martie 2015

Consilierul local ploieştean, liberalul Ionuţ Ionescu, angajat al S.C. Hidro Prahova S.A., firma la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită în derularea unor contracte pe fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ionuţ Cristian Ionescu este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, comise în calitate de manager al Unităţii de Implementare a proiectului "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A, firmă la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova, alături de mai multe consilii locale din acest judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Anchetatorii susţin că, în primăvara anului 2013, în contextul derulării unui contract din fonduri europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Sinaia, Breaza şi Comarnic, contract în valoare de 62.141.862 lei, Ionuţ Ionescu a pretins suma de 1.000.000 euro, solicitând şi plata cu celeritate a unui avans de 200.000 euro din suma pretinsă, reprezentanţilor asocierii de firme câştigătoare a licitaţiei.

"Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpat pentru a sprijini firmele respective pe parcursul derulării contractului, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitatea deţinută, atribuţii care presupuneau, în esenţă, coordonarea şi controlul derulării procedurilor de achiziţie şi a efectuării lucrărilor după atribuirea contractelor, respectiv conducerea activităţii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar şi al implementării tehnice pentru toate componentele proiectului", se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii susţin că, urma refuzului acestora de a plăti comisionul în cuantumul cerut, Ionuţ Ionescu a mers la sediul uneia dintre firmele care făceau parte din asocierea care câştigase licitaţia, solicitându-i administratorului acesteia să plătească suma de 500.000 euro către cealaltă firmă, pentru ca aceasta să iasă din asociere, lăsând să se înţeleagă faptul că o parte din bani urma să îi revină cu titlu de comision.

Reprezentantul firmei respective nu a fost de acord cu acest lucru, arată anchetatorii. În acest context, prevalându-se de prerogativele funcţiei deţinute care-i permiteau să influenţeze modul de derulare a relaţiilor contractuale cu asocierea de firme, Ionescu a determinat acelaşi administrator să subcontracteze lucrările către o societate pe care i-a indicat-o personal, fapt care s-a şi întâmplat, fiind încheiat un contract de subantrepriză lucrări.

Totodată, anchetatorii au stabilit că, folosindu-se de funcţia deţinută în cadrul Hidro Prahova SA, Ionuţ Ionescu a făcut presiuni asupra directorului tehnic al aceluiaşi agent economic, cerându-i acestuia ca societatea pe care o reprezenta să cedeze altei firme efectuarea lucrărilor de extindere a reţelei de canalizare în localităţile Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte lucrări contractate în baza unui contract semnat la data de 29.10.2013, în valoare de 58.491.111 lei, încheiat cu S.C. Hidro Prahova S.A., tot în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

Potrivit DNA, reprezentantul asupra căruia Ionescu a făcut presiuni a cedat realizarea lucrărilor în urma solicitării reprezentantului Hidro Prahova. La data de 23 aprilie 2014, agentul economic care a obţinut efectuarea lucrărilor la Câmpina, Băneşti şi Vălenii de Munte a subcontractat o parte din lucrări către o altă firmă, în condiţiile în care, spun anchetatorii, "între inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian şi administratorul firmei existase deja o discuţie prealabilă cu privire la sprijinirea acestuia din urmă în obţinerea de lucrări în cadrul proiectului cu finanţare europeană”.

Ulterior, tot în aprilie 2014, Ionuţ Ionescu i-a pretins aceluiaşi administrator o sumă de bani cuprinsă între 3 şi 7 la sută din valoarea contractului de lucrări încheiat de SC Hidro Prahova SA, respectiv aproximativ un milion de euro, în schimbul ajutorului pentru obţinerea contractului şi pentru a beneficia în continuare de sprijinul său, acordat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe parcursul derulării lucrărilor.

"În cursul lunii mai 2014, în urma insistenţelor repetate ale inculpatului, administratorul a ridicat din contul societăţii, o parte din suma pretinsă, respectiv 120.000 lei, bani pe care i-a remis lui Ionescu Ionuţ Cristian în zilele de 22.05.2014 (50.000 lei), respectiv 25.05.2014 (70.000 lei)” precizează comunicatul DNA.

În plus, în luna mai 2013, Ionuţ Ionescu a primit suma de 20.000 lei pentru ca, în calitatea deţinută, să favorizeze, în cadrul procedurii de achiziţie publică, o societate comercială în vederea atribuirii unui contract de lucrări, la Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi, judeţul Prahova, contract încheiat la data de 30 mai 2013.

Joi, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a fost audiat timp de patru ore, Ionuţ Ionescu a spus că a fost reţinut în urma unui denunţ şi că nu are legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

"Este un denunţ şi nu pot vorbi, mi-aş face singur rău şi ca atare vă rog să înţelegeţi. Pot să vă spun un singur lucru că nu se întâmplă astfel de lucruri cu mine, ştiţi foarte bine cum am acţionat şi merg în faţa instanţei cu sufletul deschis şi cu ajutorul lui Dumnezeu", a spus Ionuţ Ionescu.

Dosarul în care a fost reţinut consilierul local ploieştean este al doilea dosar penal deschis de DNA, după cel al cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, care are legătură cu proiectul “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”, derulat de Hidro Prahova SA.

Proiectul respectiv are ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii de canalizare şi apă în judeţul Prahova, iar valoarea totală a acestui proiect este de 162.731.194 euro fără TVA. De investiţiile din acest proiect ar fi urmat să beneficieze peste 210.000 de locuitori din opt aglomerări urbane din judeţul Prahova, iar lucrările ar fi trebuit finalizate în 2015, însă în unele localităţi termenele de finalizare au fost depăşite, iar lucrările sunt departe de a fi terminate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro