După ce a spus în repetate rânduri că nu vrea să piardă la "masă verde", Traian Băsescu este de acord cu boicutul anunţat de democrat-liberali. Dacă simpatizanţii preşedintelui suspendat nu se prezintă la urne, referendumul are şanse mici să fie validat.
Colegiul Director al PDL a decis ieri să îndemne simpatizanţii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Surse din partid au relatat că decizia a fost luată cu 59 de voturi "pentru" şi o abţinere.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale. Întrebat de ce alege să fie las, într-o discuţie on-line la ziare.com, Băsescu a răspuns: "Nu am ales să fiu las, am ales să acţionez în interesul naţional". Preşedintele suspendat a mai susţinut că el nu ţine pe nimeni acasă şi că democraţia poate fi promovată în două feluri în cazul referendumului din 29 iulie: fie prin prezenta la urne şi votul împotriva demiterii, fie prin neparticipare la vot. "Este opţiunea fiecăruia cum o va face. Cert este că nu eu am cerut un vot pentru mine. Eu mi-am câştigat mandatul de 5 ani în 2009. Cei care vor să întrerupă mandatul constituţional au şi responsabilitatea să-i convingă pe romani să vină la vot. Este obligaţia celor care au aprobat referendumul să probeze că au voturile necesare", a mai spus Băsescu.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat ieri că PDL va avea reprezentanţi în toate secţiile de votare la referendum. "Indiscutabil da, altfel e o copilărie", a spus democrat-liberalul. "Ne vom strădui să limităm cât mai mult fraudele puse la cale de USL şi vom avea un om în secţiile de votare, care va încerca să-şi facă datoria", a adăugat Vasile Blaga.
Tariceanu: Căutam 1,8 milioane de alegători în plus
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ieri, la sediul USL, că, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, între 5 şi 10% din numărul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor. "Aprecierea mea este că vor trebui aduşi în mod suplimentar între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor. Asta înseamnă între 900.000 şi 1,8 milioane de alegători pentru a putea asigura condiţia de cvorum", a spus Tariceanu. El a apreciat că, după aceasta frământare politică ce durează de ceva vreme, în opinia sa nu există cetăţean în România care să nu fie la curent cu organizarea referendumului şi care este miza referendumului. "Din acest motiv, cred că şi conştiinţa fecaruia va fi trezită pentru a-i determina să vină la vot în ziua referendumului. Acest lucru trebuie făcut prin toate canalele media, trebuie dat acest mesaj foarte clar că romanii îşi decid într-o manieră foarte importantă viitorul pe următorii ani şi, dacă vor să rămână într-o Românie marcată de conflicte, de tesiune, de certuri, de dezbinare, atunci sigur că pot să stea acasă", a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.
Curtea Constituţională a decis ieri că modificările aduse Legii referendumului prin legea adoptată în 18 iulie de Cameră Deputaţilor, care stabileşte intervalul de vot între 7.00 şi 23.00, este constituţionala.
Telefoane misterioase cu îndemnuri de ieşit la vot
Un institut misterios de sondare a opiniei a desemnat o serie de operatori care apelează telefonul fix al cetăţenilor pentru a-i informa cu privire la "consecinţele" ce vor urma în cazul nevalidarii Referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Realitatea.net a contactat pe unul dintre aceşti "operatori telefonici", care a adresat o serie de întrebări cu privire la referendum şi care s-a prezentat ca fiind parte a unei comisii a Institutului Naţional de Statistică, înfiinţată special pentru Referendum. După o serie de întrebări care pun accentul pe "consecinţele" neprezentării la urne, apelul se termină cu un îndemn de a merge la vot, indiferent de alegerea pe făcută. INS a informat că nu a dispus înfiinţarea unei astfel de comisii şi că informaţia este eronată. "Eu v-am spus de unde sunt, dacă vreţi să înţelegeţi, bine, dacă nu, nu", a declarat operatorul telefonic, contactat ulterior.