Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:22:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Traian Băsescu revine la Cotroceni


27 august 2012

baseConflictul USL-Traian Băsescu s-a mutat astăzi din nou în Parlament. Şedinţă în care trebuie să se citească decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului a început cu o întârziere de două ore. Co-presedintii Uniunii Social-Liberale au lipsit, Crin Antonescu fiind în vacanţă în Italia, iar Victor Ponta la summit-ul socialiştilor din Africa Sud. Parlamentarii USL au ieşit din sală în momentul în care judecătorul Ştefan Minea a început să citească hotărârea CC privind referendumul din 29 iulie.

ORA 18:40

Zgonea: Hotărârea CC a fost trimisă la MO, e la secretarul general al Guvernului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că hotărârea CC privind referendumul din 29 iulie a fost trimisă la Monitorul Oficial, fiind la secretarul general al Guvernului.

ORA 17:45

Şedinţa Parlamentului s-a încheiat. Urmează publicarea în Monitorul Oficial

Şedinţa Parlamentului în care a fost citită hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie s-a încheiat, următorul pas fiind publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

ORA 17:30

Judecătorul Ştefan Minea a început să citească hotărârea CC în plenul Parlamentului

La momentul în care Minea a început să citească hotărârea, parlamentarii USL au ieşit din sală.

ORA 17:15

Liberalii vor amânarea luării unei decizii

Liberalul Iona Ghise a propus fie amânarea dezbaterii cu două zile, fie că cele două proiecte de hotărâre pe care le-a depus, privind demiterea lui Băsescu, să fie trimise la Comisiile juridice.

ORA 17:10

Şedinţa Parlamentului în care se va citi hotărârea CC privind referendumul a început

Şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor în care se va citi hotărârea CC privind referendumul din 29 iulie a început la ora transmiterii acestei ştiri.

Hotărârea va fi citită de către judecătorul CC Ştefan Minea.

La şedinţa au venit doar patru din cei nouă judecători ai Curţii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc şi Ştefan Minea.

Şedinţă a început cu o întârziere de peste două ore.

Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că sunt prezenţi 238 de parlamentari.

În condiţiile în care o serie de mandate sunt vacanţe, cvorumul de lucru ar fi de 216 parlamentari.

Curtea Constituţională a tranşat în 21 august problema referendumului, după revenirea asupra unor termene prevăzute anterior - 12 septembrie şi 31 august. În această perioadă, controverse au vizat în special listele electorale.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru că scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU". Totodată, CC a constatat că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru că referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.

Dacă Parlamentul doar va lua act de hotărârea Curţii, documentul se publică în Monitorul Oficial, moment de la care Traian Băsescu urmează să îşi reia atribuţiile de preşedinte.

ORA 16:40

Cvorumul va putea fi asigurat

20 de parlamentari ai USL se vor întoarce în sala de plen, astfel că cvorumul şedinţei va fi asigurat.

ORA 16:35

Nicolaescu: Încercam să-i convingem pe colegii din USL să vină la plen să asigure cvorumul

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolaescu a declarat, luni, după suspendarea şedinţei de plen, că se doreşte convingerea parlamentarilor PSD şi PNL să participe la şedinţa celor două Camere ale Parlamentului, pentru a fi finalizata procedura legată de revenirea lui Traian Băsescu în funcţie.

"Am încercat să le explicăm colegilor noştri că dorinţa preşedintelui interimar al României Crin Antonescu şi a prim-ministrului Victor Ponta este că astăzi să se soluţioneze prin citirea în plenul Parlamentului a hotărârii Curţii Constituţionale şi să putem să mergem mai departe. Colegii noştri au fost intransigenţi, eu cred că mai există în acest moment o oarecare doză de negociere, de discuţie şi vom încerca în această pauză de o jumătate de oră să-i convingem pe o parte dintre ei să asigure cvorumul, astfel încât şedinţă să se încheie", a susţinut Nicolaescu.

El a precizat că se referă la "colegii din USL", parlamentarii PSD şi PNL care "sunt nemulţumiţi de hotărârea Curţii, pe care o consideră nedreaptă, ilegală şi consideră că nu sunt îndeplinite toate procedurile din partea Curţii Constituţionale".

ORA 16:25

Hrebenciuc: Grupurile PSD au decis să nu participe la plen, e o decizie individuală a fiecăruia

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc (PSD) a declarat, luni, că în grupurile parlamentare PSD s-a decis să nu se participe la şedinţa Parlamentului, fiind vorba de "o decizie individuală a fiecăruia".

"În grupurile parlamentare s-a decis să nu participăm. E o decizie individuală a fiecăruia", a spus Hrebenciuc, după şedinţă grupurilor parlamentare.

Întrebat în legătură cu faptul că la începutul şedinţei a susţinut altă opinie, Hrebenciuc a spus: "În momentul în care am intrat la grup, a fost altă decizie".

Surse din PSD au declarat că cei mai mulţi parlamentari PSD au fost pentru boicotarea şedinţei Parlamentului, invocând presiuni din teritoriu în acest sens, dar şi faptul că imaginea PSD ar avea de suferit dacă ar s-ar gira întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni.

Potrivit surselor citate, au fost şi câţiva parlamentari, printre care şi Ion Stan, care au susţinut că, din punct de vedere legal, ar trebui ca Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni.

ORA 16:05

La Parlament este din nou pauză de consultări

La solicitarea PNL, preşedintele de şedinţa Valeriu Zgonea a acordat o nouă pauză de consultări de o jumătate de oră.

ORA 15:40

Şedinţa Parlamentului pentru citirea deciziei CC, amânată până la ora 16.00

Şedinţa Parlamentului pentru citirea deciziei Curţii Constituţionale privind rezultatul referendumului, programată pentru ora 15.00, a fost amânată, la ora 15.30, până la ora 16.00, potrivit unui anunţ făcut în plen de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

ORA 15:35

Monica Macovei: La şedinţa Parlamentului nu e nevoie de cvorum, conform Regulamentului

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că la şedinţa Parlamentului pentru citirea hotărârii CC privind referendumul din 29 iulie nu e nevoie de cvorum.

"Pentru şedinţa de astăzi în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenţa, nici pentru citire. În plus, în această şedinţă nu se poate lua nicio decizie de către Parlament cu privire la referendum. Doar se citeşte dispozitivul hotărârii Curţii Constituţionale", susţine Macovei.

Monica Macovei aminteşte şi prevederile articolului 39 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care sunt menţionate situaţiile în care e nevoie de cvorum, respectiv: "În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adopta legi, hotărâri sau moţiuni, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului"

Macovei arată că niciuna dintre situaţiile menţionate în Regulament nu se aplică în cazul citirii deciziei CC.

"Imediat după citire în plenul Camerelor reunite, decizia Curţii Constituţionale trebuie publicată în Monitorul Oficial. Se închide astfel o primă etapă a crizei politice", încheie Monica Macovei.

ORA 15:28

Zgonea: PSD, solidar cu românii care au votat la referendum; PSD nu va fi prezent în plen

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că PSD a decis să fie solidar cu cei 7,4 milioane de romani care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la şedinţa de plen.

"Am decis să fim solidari cu cei 7,4 milioane de romani care au votat", a spus Zgonea, după şedinţă grupurilor social-democrate.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că PSD nu va participa la şedinţă, el a spus: "Aceasta este decizia colegilor mei".

ORA 15:19

Parlamentarii UDMR vor participa la şedinţă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că parlamentarii Uniunii vor participa la şedinţă. "O tergiversare a acestei situaţii nu ne ajută cu nimic, nu ajută pe nimeni. De aceea colegii de la UDMR nu ajută pe nimeni", a spus Kelemen.

ORA 15:13

Senatorii PSD nu vor fi prezenţi în plen

Senatorul PSD Daniel Savu a declarat că senatorii social-democraţi nu vor participa la şedinţa celor două Camere.

ORA 15:10

Blaga: Trebuie să fie cvorum; UDMR va fi prezentă; boicotul individual, o copilărie

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că din punctul de vedere al democrat-liberalilor trebuie că la şedinţa plenului să fie cvorum, apreciind că parlamentarii UDMR vor fi prezenţi, dar şi că "boicotul individual" anunţat de PNL este "o copilărie".

"Din punctul nostru de vedere, trebuie să fie cvorum", a susţinut Blaga.

El a fost întrebat cum vede boicotul individual anunţat de parlamentari ai PNL în ceea ce priveşte şedinţa de plen reunit de luni. "Orice decizii de partea asta sunt copilării cu boicot individual. Dacă domnul Antonescu dorea să respecte deciziile statului român, dacă dorea să pună capăt acestei situaţii delicate, dar pe domnia să nu-l mai interesează nimic, nu-l mai interesează nici monedă, nimic nu-l interesează", a susţinut Blaga.

De asemenea, liderul PDL a fost chestionat dacă a avut discuţii cu parlamentarii minorităţilor, cei ai UDMR sau UNPR, pentru a fi asigurat cvorumul. "Nu am vorbit, dar sunt absolut convins că maghiarii vor fi în sală, că de obicei, sunt conştiincioşi", a răspuns Blaga.

ORA 14:55

Hrebenciuc, întrebat despre oportunitatea boicotării şedinţei Parlamentului: Nu ajută la nimic

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, întrebat despre oportunitatea boicotării şedinţei Parlamentului, că aceasta nu ar ajuta la nimic, el menţionând însă că o hotărâre urmează să fie luată în şedinţa grupurilor parlamentare social-democrate.

Întrebat, la intrarea la şedinţa grupurilor parlamentare PSD, dacă ar fi oportună boicotarea şedinţei Parlamentului pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie, Hrebenciuc a răspuns: "Nu, pentru că nu ajută la nimic".

El a adăugat însă că o hotărâre urmează să fie luată în şedinţa grupurilor PSD.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, luni, că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie "individuală de boicot", iar aceştia nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o considerată incorectă.

ORA 14:45

La citirea în Parlament a Hotărârii instanţei constituţionale în cauză referendumului vor participa judecătorii Zegrean, Minea, Lazaroiu şi Motoc

După citirea în plenul reunit al Camerelor Parlamentului, hotărârea se va publica în Monitorul Oficial şi în presă, dată de la care se vor aplica măsurile hotărâte de Curte.

Odată cu publicarea Hotărârii CCR în Monitorul Oficial al României, mandatul de preşedinte interimar al lui Crin Antonescu încetează, iar preşedintele suspendat Traian Băsescu îşi reia funcţia, întorcându-se la Palatul Cotroceni.

ORA 14:40

Voicu: Foarte mulţi parlamentari PNL, dacă nu toţi, vor să boicoteze şedinţa de plen de luni

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat luni că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie "individuală de boicot", iar aceştia nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o considerată incorectă.

Voicu a fost întrebat dacă se are în vedere un boicot al parlamentarilor PNL pentru şedinţa de luni a plenului reunit în care se va citi hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul de demitere a preşedintelui.

"Momentan sunt decizii individuale, pot să vă confirm faptul că foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi şi o să vedem în funcţie şi de decizia pe care o vom lua împreună cu colegii de la PSD şi de şedinţa de grup. (...) Momentan e o formă de boicot individual şi nu putem obliga pe cineva să asiste la citirea unei decizii pe care o considerăm incorectă, chiar nu-i putem obliga", a declarat Voicu, înainte de o şedinţă a social-democraţilor şi liberalilor pe această temă, care se desfăşoară în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Întrebat cum vede propunerea senatorului PNL Ioan Ghise privind constatarea de către Parlament a demiterii lui Traian Băsescu, Ghise a răspuns: "Reprezintă o propunere de decizie foarte complexă din punct de vedere juridic şi eu, personal, simt nevoia să mă mai consult cu jurişti pe acest subiect".

În ceea ce priveşte o posibilă sesizare a Comisiei de la Veneţia pe subiectul referendumului din 29 iulie, el a precizat că acest for s-a pronunţat deja în privinţa referendumurilor.

"Comisia are mai degrabă un rol consultativ, însă opinia acestui organism extrem de prestigios noi de fapt o cunoaştem şi este formulată de foarte multă vreme, în sensul în care nu se recomandă introducerea unui prag. Deci, noi am funcţionat cu un referendum în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia", a răspuns purtătorul de cuvânt al PNL.

ORA 14:30

Senatorul Ioan Ghise a depus la Senat două proiecte de hotărâre prin care solicită fie respingerea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul, fie aprobarea demiterii preşedintelui Băsescu. Totodată, preşedintele de onoare al PSD a declarat că Parlamentul nu trebuie să stea "pasiv", ci să "corecteze" decizia luată de judecătorii CCR.

Surse din PNL susţin că liberalii nu vor fi prezenţi la şedinţa de plen în care se va citi decizia Curţii Constituţionale. Nici social-democraţii nu vor fi prezenţi în număr mare la şedinţa Parlamentului. Absenţa parlamentarilor USL poate duce la situaţia în care să nu existe cvorum pentru şedinţă, ceea ce ar prelungi mandatul de interimar al lui Crin Antonescu. Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a declarat că este posibil că nu toţi parlamentarii PNL să participe la plenul reunit.

Pentru că şedinţa să aibă loc, în sala ar trebui să fie 217 parlamentari, grupul PNL numărând 82 de membri. Grupurile PDL şi UDMR au anunţat că vor fi prezente în sală.

De la şedinţa Parlamentului lipsesc preşedintele Senatului, Crin Antonescu, plecat în vacanţă în Italia, dar şi premierul Victor Ponta, care s-a dus în Africa de Sud la o reuniune internaţională a socialiştilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro