Joi, 28 martie 2024 - 10:14:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


USL vrea să promoveze „uninominalul pur”


9 mai 2012

uninominalSenatul a adoptat  iniţiativa USL prin care se propune modificarea legii electorale astfel încât, la parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează.

Senatorii au început marţi dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, care îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.


Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral care a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat. Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.
Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.


Victor Ponta le-a cerut senatorilor, în timpul dezbarilor să voteze acest proiect, care este extrem de important, fundamental pentru sistemul electoral. El a explicat că a făcut acesta propunere legislativă în considerarea criticilor făcute după alegerile parlamentare din anul 2008, în legătură cu modul în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii.
Potrivit afirmaţiilor sale, această propunere legislativă va presupune o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe dintre cel care câştigă colegiul şi cei care l-au votat.


"În această perioadă, în România, ca şi în întreaga Europă, mişcări politice populiste, mişcări politice cu foarte puţină responsabilitate faţă de ceea ce înseamnă treburile şi viitorul ţării, pot câştiga printr-un vot proporţional o reprezentare parlamentară care, indiferent de momentul actual şi mai ales de momentul de după alegeri, va influenţa în sens negativ continuarea democratică şi, până la urmă, deciziile politice pe care România le va adopta", a spus acesta.

El a apreciat că dacă acest proiect va fi adoptat în Parlament vor intra "forţe politice responsabile". La sarsitul intervenţiei sale, premierul a precizat că Guvernul susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.
La rândul său, senatorul PNL Crin Antonescu le-a cerut senatorilor să voteze această iniţiativă legislativă, el arătând că alte sisteme electorale au inconvenientul că generează "realitatea sau măcar impresia" unor parlamentari de grade diferite, de legitimităţi diferite.
"Formula din 2008 s-a dovedit poate cea mai proastă, nu mulţumeşte pe nimeni, face o dreptate, în fond, tot proporţionalităţii, dar transforma într-o loterie inacceptabilă, generatoare de frustrări pentru alegători şi pentru candidaţii câştigători care nu primesc mandate", a spus liberalul.


Potrivit afirmaţiilor sale, adoptarea acestui proiect ar conduce către "o aşezare, o sedimentare pe baze solide, pe baze principial-doctrinare" a scenei politice româneşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro