O iniţiativă legislativă cetăţeanească prevede ca Ţinutul Secuiesc să fie condusă de un preşedinte, care va reprezenta regiunea în relaţia cu statul.
Mai mult, proiectul de lege care este susţinut de Laszlo Tokes doreşte ca autorităţile regionale să preia atribuţiile actualelor autorităţi locale, urmând să poată elabora propriile norme, însă nu se pot abate de la Constituţia României, scrie Adevărul.
În motivaţia iniţiativei, autorii au scris că Ţinutul Secuiesc s-a bucurat mereu de o largă autonomie, precizând că propunerea face parte din principiul subsidiarităţii, o valoare a tuturor ţărilor Europei care oferă comunităţilor locale să aibă un cuvânt de spus în privinţa chestiunilor de interes.
Se invocă şi un referendum ”neoficial” în care 99,8% dintre 210.000 de cetăţeni intervievaţi s-au declarat pentru crearea unei regiuni administrative cu ”prerogative sporite”.
Ţinutul Secuiesc va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, cu drept de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor specifice, se menţionează în sursa citată.
Regiunea autonomă ar urma să fie format din judeţele Harghita şi Covasna, plus Mureş. Regiunea autonomă va fi împărţită în 8 „scaune”, reprezentând teritorii tradiţionale secuieşti, fiecare cu o reşedinţă. În Ţinutul Secuiesc va fi instituită şi limba maghiară ca limbă cu statut oficial. Ea va putea fi folosită în învăţământ, în cultură, în justiţie şi în administraţie.
Ţinutul Secuiesc va avea un Consiliu de Autoadministrare, o Comisie de Autoadministrare şi un preşedinte, precum şi alte autorităţi locale, la nivelul fiecărui scaun.
Preşedintele va fi ales pe o perioadă de 4 ani, prin alegeri libere şi generale, prin vot secret şi direct. Vor fi permise cel mult două mandate pentru preşedinţi.
Iniţiativa legislativă cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, care a strâns deja 100.000 de semnături, a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul urmează să ajungă în Parlament, pentru discutare.
Apoi, iniţiativa va fi transmisă Curţii Consituţionale pentru un aviz.
UDMR a încercat de două ori să propună o lege a autonomiei, însă niciunul dintre proiecte nu a fost discutat în Parlament.
Proiect pentru autonomie: Preşedinte pentru Ţinutul Secuiesc
27 ianuarie 2017
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Viceprimarul Săraru vrea locuinţă de serviciu....sau decontarea navetei de la Bucuresti!
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
Anul - ediţia nr. 3782
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 30 iunie 2025
Autentificare
Autentificare