O iniţiativă legislativă cetăţeanească prevede ca Ţinutul Secuiesc să fie condusă de un preşedinte, care va reprezenta regiunea în relaţia cu statul.
Mai mult, proiectul de lege care este susţinut de Laszlo Tokes doreşte ca autorităţile regionale să preia atribuţiile actualelor autorităţi locale, urmând să poată elabora propriile norme, însă nu se pot abate de la Constituţia României, scrie Adevărul.
În motivaţia iniţiativei, autorii au scris că Ţinutul Secuiesc s-a bucurat mereu de o largă autonomie, precizând că propunerea face parte din principiul subsidiarităţii, o valoare a tuturor ţărilor Europei care oferă comunităţilor locale să aibă un cuvânt de spus în privinţa chestiunilor de interes.
Se invocă şi un referendum ”neoficial” în care 99,8% dintre 210.000 de cetăţeni intervievaţi s-au declarat pentru crearea unei regiuni administrative cu ”prerogative sporite”.
Ţinutul Secuiesc va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, cu drept de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor specifice, se menţionează în sursa citată.
Regiunea autonomă ar urma să fie format din judeţele Harghita şi Covasna, plus Mureş. Regiunea autonomă va fi împărţită în 8 „scaune”, reprezentând teritorii tradiţionale secuieşti, fiecare cu o reşedinţă. În Ţinutul Secuiesc va fi instituită şi limba maghiară ca limbă cu statut oficial. Ea va putea fi folosită în învăţământ, în cultură, în justiţie şi în administraţie.
Ţinutul Secuiesc va avea un Consiliu de Autoadministrare, o Comisie de Autoadministrare şi un preşedinte, precum şi alte autorităţi locale, la nivelul fiecărui scaun.
Preşedintele va fi ales pe o perioadă de 4 ani, prin alegeri libere şi generale, prin vot secret şi direct. Vor fi permise cel mult două mandate pentru preşedinţi.
Iniţiativa legislativă cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, care a strâns deja 100.000 de semnături, a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul urmează să ajungă în Parlament, pentru discutare.
Apoi, iniţiativa va fi transmisă Curţii Consituţionale pentru un aviz.
UDMR a încercat de două ori să propună o lege a autonomiei, însă niciunul dintre proiecte nu a fost discutat în Parlament.
Proiect pentru autonomie: Preşedinte pentru Ţinutul Secuiesc
27 ianuarie 2017

Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Tragedie pe un drum din Prahova: Bărbat de 60 de ani, mort după ce a luat cea mai proastă decizie din viaţa lui!
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
Anul - ediţia nr. 3718
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare