Luni, 3 octombrie 2022 - 9:40:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Îi întorc socialiştii europeni spatele lui Ponta?


31 august 2012

pontaCongresul Socialiştilor Europeni nu se va mai desfăşura la Bucureşti. Oficial, decizia ar fi fost luată ca urmare a unei solicitări venite din partea PSD. Surse din rândul socialiştilor europeni susţin însă că mutarea Congresului la Bruxelles vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la "valorile democratice" ale premierului Victor Ponta.

Aceleaşi surse afirmau ieri că "doar câţiva lideri" ai partidelor afiliate PEŞ din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi la a fi găzduiţi de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcţiei de premier, în primăvară. În momentul în care s-a decis organizarea congresului la Bucureşti, anul trecut, Ponta era în opoziţie. Având în vedere că alegerile parlamentare din România vor avea loc în toamna, congresul avea ca scop să consolideze imaginea internaţională a acestuia înaintea scrutinului. Dar între timp, Ponta a preluat puterea, iar de atunci România a fost afectată de lupte politice care au atras critici inclusiv din partea Uniunii Europene. Surse din cadrul PEŞ au declarat că în timp ce liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticaţi în propriile tari pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat că Ponta, există şi preocupări ca acesta să nu fie afectat înaintea alegerilor. Ar fi o lovitură dură pentru Ponta, care în septembrie împlineşte 40 de ani, dacă acest congres va fi mutat de la Bucureşti, a declarat o sursă din cadrul PSD.

În orice caz, probabil că o decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui însoţită de o motivaţie care să salveze prestigiul şi să fie folosită la nivel intern în România, acesta fiind un exerciţiu dificil pentru secretariatul PEŞ, scria ieri dimineaţă Euroactiv.

PSD da vina pe situaţia politică din România

Câteva ore mai târziu a venit şi o confirmare oficială privind mutarea Congresului de la Bucureşti, dar motivele invocate au fost altele. Potrivit lui Hannes Swoboda (foto), liderul socialiştilor din Parlamentul European, forumul ar urma să fie mutat chiar la cererea PSD.  "Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă (n.r. - ieri) de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PEŞ, Serghei Stanisev", a declarat telefonic Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste. De asemenea, Swoboda a precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanisev va informa prezidiul PEŞ, după care decizia privind transferarea Congresului de la Bucureşti la Bruxelles va fi anunţată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare. Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai ţinut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la Bucureşti a Congresului PEŞ a fost luată de PSD, fiind motivată de dorinţă ca acest eveniment important pentru socialiştii europeni să nu fie "umbrit de condiţiile de puternică divizare politică din România".

Convenţia Partidului Socialiştilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, că viitorul Congres PEŞ, din 2012, să aibă loc la Bucureşti.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa atunci că data Congresului PEŞ de la Bucureşti va fi 28-29 septembrie 2012. El afirmă că decizia PEŞ este "un semn" de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamnă lui 2012.

Congresul PEŞ, care are loc de două ori în cinci ani, urmează să aleagă un nou preşedinte. Singurul candidat până în prezent este preşedintele interimar Serghei Stanisev, fost premier şi lider al Partidului Socialist Bulgar.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 octombrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro