Vineri, 8 noiembrie 2024 - 3:31:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Program de detectare a cancerului. Nu mai e nevoie de biopsie!


8 august 2015

Nu stiu dacă această ştire  despre sezaţionala invenţie a unui elev din Constanţa, publicata în Ziua de Constanţa acum câteva luni a fost preluată de presa centrală, dar ea merită să fie cunoscută de cât mai mulţi români. Eu, unul, cunoscând ce înseamnă cancer, boală care a răpit-o pe mama copiilor mei, care s-a chinuit groaznic şi pe care nu am s-o uit niciodată, reiau, pe scurt, povestea extraordinară a elevului inventator:

„Dragoş Şerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, a realizat proiectul intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans“, prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Pentru acest proiect, munca tânărului a fost răsplătită cu premiul I absolut cu medalie de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, care a avut loc la Bucureşti. Mai mult, elevul constănţean s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, ISWEEP, ce a avut loc la Houston, SUA, în luna mai a acestui an.

Invenţia se datorează unei experienţe personale cu această boală, în urmă cu doi ani. „Dragoş a fost supus unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a unei tumori osoase, experimentând temerile şi incertitudinile care însoţesc aşteptarea rezultatelor unei biopsii. De aceea, a fost inspirat şi motivat să realizeze un program computerizat care dă verdictul imediat cu privire la statutul canceros sau benign al unei tumori.” nota ziarul constănţean.

În puţinele interviuri acordate, Dragoş a declarat: „Am creat un proiect de clasificare a tumorilor cerebrale, în funcţie de modelul lor textual. Mai exact, o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Pacientul nu mai este nevoit să facă o biopsie, nu mai trebuie să sufere. Se poate afla pe loc dacă pacientul are sau nu cancer în momentul în care se face un RMN sau o tomografie computerizată. Am descoperit că se poate face acest lucru pentru tumorile cerebrale. Am dezvoltat un algoritm pe bază de inteligenţă artificială, ce reuşeşte să calculeze, folosind statistica matematică, dacă o tumoare este benignă sau malignă. Este un proiect făcut doar de mine cu ajutorul Internetului. Funcţionează şi are o acurateţe de 90%.”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 7 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro