Marţi, 19 martie 2024 - 12:55:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Propunerea unui deputat prahovean: taxă oficială către Biserică


15 mai 2015

Deputatul prahovean Dragoş Gunia a propus ca enoriaşii să plătească anual o taxă către parohia de care aparţin, iar în schimb toate nunţile, înmormântările şi alte evenimente religioase pentru care au nevoie de preoţi ar deveni gratuite, relatează digi24.ro.

Taxa ar urma să fie stabilită de către Biserică, a explicat deputatul PNL Dragoş Gunia, cel care a venit cu această iniţiativă.

La sfârşitul anului trecut, un preot din judeţul Dolj a fost acuzat că nu a venit la înmormântarea unui bărbat până când nu a fost plătit. Acum, parlamentarul PNL susţine că a găsit soluţia pentru ca astfel de situaţii să fie evitate: enoriaşii plătesc o taxă anuală către Biserică, iar apoi nu mai dau niciun ban, indiferent de serviciul religios de care au nevoie în anul respectiv

„M-am gândit că Biserica probabil că ar lua această taxă anuală de la mai mulţi cetăţeni în felul ăsta, iar enoriaşii – în cazul unui eveniment fericit sau nefericit – nu ar mai da bani”, a spus Dragoş Gunia.

Pe de altă parte, reprezentaţii Bisericii susţin că preoţii nu cer bani de la credincioşi. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat pentru postul de televiziune că aşa-numitele „contribuţii ale enoriaşilor” nu sunt impuse.

„În Biserica Ortodoxă Română nu există noţiunea de taxă sau contribuţie impusă. Există în unele parohii contribuţiile anuale, dar care sunt benevole, nu sunt impuse. Acelaşi lucru se poate spune şi despre contribuţiile benevole la slujbe religioase, botezuri şi cununii”, a spus Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei nu crede că preoţii îşi obligă enoriaşii să plătească şi spune că, în orice caz, legile Parlamentului nu se aplică activităţii interne a Bisericii.

.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro