Vineri, 29 martie 2024 - 9:31:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Guvernul votează Bacul elevilor care nu vor facultate


5 septembrie 2012


BACLiceenii vor putea opta de anul viitor pentru bacalaureatul profesional, dacă nu mai vor să-şi continue studiile. Noul examen va fi mai uşor, iar diploma obţinutţ astfel va fi un certificat de calificare şi le va permite tinerilor să se angajeze, susţine Ministerul Educaţiei. Bacul clasic va fi doar pentru liceenii cărora le place cartea şi care vor să urmeze studii superioare.


Ministerul Învăţământului vrea să modifice actuala lege a Educaţiei, iar miercuri, în şedinţa de Guvern, proiectul va obţine aviz de legalitate. Va fi înaintat apoi Parlamentului, care ar trebui să-l voteze până vineri 14 septembrie, ca să fie valabil în noul an şcolar.
Schimbarea ar permite tinerilor care nu se omoară cu cartea să aibă diplomă pentru o meserie. Potrivit ministerului, diploma profesională va fi de fapt un permis de muncă pentru că examenul respectiv va testa doar abilităţile practice ale candidaţilor şi va conţine doar o singură probă scrisă, la o disciplină nouă numită educaţie antreprenorială.


Bacalaureatul profesional se adresează mai ales elevilor de la grupurile şcolare şi liceele tehnologice, unde rata de promovabilitate a fost mai mică de 20%, insă poate fi susţinut şi de un absolvent de profil teoretic, dacă acesta nu doreşre să facă studii universitare.
Totuşi, examenul de bacalaureat profesional se va încheia înaintea începerii probelor scrise de la bacalaureatul naţional. Astfel, cei care obţin diploma de meseriaş au şi şansa, dacă vor, să se înscrie şi la celălalt tip de bac în anul absolvirii sau mai târziu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro