Marţi, 19 martie 2024 - 11:53:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fenomen rar şi foarte spectaculos surprins în munţii din România


13 octombrie 2016

Un fenomen rar, care se petrece în munţi, cunoscut sub numele de „spectru montan” sau „umbra din nori”, a fost surprins de un telespectator al postului de televiziune Digi24.

Imaginile au fost surprinse de Valentin Zamora, pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu din Munţii Făgăraş (acest vârf are o altitudine de 2.507 metri).

Acest fenomen apare atunci când o persoană stă pe un vârf de munte, cu soarele în spate, deasupra unui plafon de nori sau de ceaţă. Umbra acestei persoane, împreună cu vârful muntelui, se reflectă pe norii sau pe ceaţa de mai jos, iar cele două umbre sunt încadrate central de un curcubeu circular denumit „spectru”, a explicat autorul fotografiei pentru sursa citată.

Atunci când se produce acest fenomen, umbra observatorului pare a fi mult mărită. Această mărire aparentă este o iluzie optică: ea se produce deoarece observatorul are impresia că umbra sa este la aceeaşi distanţă precum obiectele de la sol, care se văd în depărtare printre nori, însă umbra este proiectată, de fapt, pe nori din apropiere.

În cea de-a doua fotografie trimisă de Valentin Zamora se poate observa şi Transfăgărăşanul.

Spectrul montan se mai numeşte şi „Spectrul din Brocken”, deoarece se poate observa des pe Vârful Brocken din Munţii Harz din Germania. Aici, ceaţa frecventă determină apariţia repetată a spectrului.

„Spectrul din Brocken” a fost observat şi descris pentru prima dată de Johann Silberschlag în anul 1780.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro