Ne plângem că dăm bani mulţi pe legume de import, dar, când vine vorba de producţia noastră, ne batem joc de ea. La cartofi, de exemplu, punem în pământ de multe ori sămânţa bolnavă şi compromitem în acest fel nu numai recolta, ci şi terenul.
Specialiştii spun că în toată ţara sunt deja sute de hectare contaminate. Grav este ca şi în acest sezon, la marginea drumului, zeci de comercianţi fac bani din cartofi de sămânţă fără certificat de calitate.
În Covasna, cartofii de sămânţă se vând, zilele acestea, pe toate drumurile, iar vânzătorii baga mâna în foc pentru marfa lor.
Cartoful poate contacta, însă, o colecţie impresionantă de boli: 40 la număr. Sămânţa contaminată înseamnă, automat, o recoltă bolnavă şi, evident, altă sămânţă contaminată în sezonul viitor.
E obligatoriu, spune legea, că orice cartof de sămânţă scos la vânzare să aibă certificat de calitate şi paşaport fitosanitar.
Agricultorii spun că nu-şi permit să cumpere sămânţa certificată, la un leu pe kilogram, şi o preferă pe cea fără acte, la jumătate de preţ. Îşi dau seama că au făcut o afacere proastă abia când vine vremea recoltatului.
Sămânţa bolnavă nu afectează doar cultura următoare, ci şi solul: specialiştii spun că, însămânţat cu aceşti cartofi bolnavi, pământul păstrează boala vreme de şapte ani.