Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a intrat în posesia a peste 1.500 de hectare de teren în zona turistică Slănic Moldova, din Bacău, după un proces de retrocedare.
Retrocedarea, decisă în urmă cu 7 ani, în urma unui proces, cuprinde inclusiv traseul turistic „300 de scări”, iar de curând au apărut panouri de avertizare semnate de Ocolul Silvic Bisericesc Bacău. Pe acestea scrie că este o proprietate privată, accesul este interzis, iar amenda este cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că panourile se referă la protecţia pădurii şi că nu interzice accesul turiştilor
Numele de „300 de scări” vine de la treptele construite pe drumul pe munte care duce spre un izvor de ape minerale, foarte căutat de turiştii care ajung în zonă. Scările urcă prin pădure, chiar şi prin locuri abrupte, iar peisajul este mirific.
Preoţii au propriul ocol silvic, care se ocupă de administrare pădurii. Potrivit jurnaliştilor Adevărul, lemnul scos la licitaţie este transportat aproape zilnic de diverse filme prin staţiunea turistică.
Edilul oraşului Slănic Moldova spune că exploatarea lemnului în zonă a început să afecteze staţiunea.