Joi, 28 martie 2024 - 3:57:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum vor fi aduse la viaţă obiecte tradiţionale din Deltă


21 mai 2015

Obiectele tradiţionale realizate de meşteri din Delta Dunării vor fi transformate în obiecte de design contemporan.

În următoarele trei luni,  cinci designeri români vor lucra cot la cot cu meşteri iscusiţi din localităţile situate în Delta Dunării pentru a crea obiecte de design, cu utilitate, pentru publicul contemporan românesc şi european.

Proiectul aparţine Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis şi este realizat împreună cu Asociaţia Soxen (iniţiatorii KraftMade) şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM).

Prin derularea DeltaCraft, iniţiatorii îşi propun revitalizarea meşteşugurilor din Delta Dunării, proiect care va aduce meşteşugurile din Deltă în designul de obiect contemporan.

În prima etapă a proiectului, ICEM a realizat o inventariere a meşteşugurilor din Deltă, cercetarea etnografică ”Meşteşuguri tradiţionale din Delta Dunării”. Rolul cercetării este să ajute echipa de proiect să înţeleagă evoluţiei meşteşugurilor locale, dar şi stadiul actual al acestora.

Arealul de cercetare al studiului cuprinde Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi regiunile limitrofe, iar concluziile relevă urgenţa creării unui mecanism sustenabil de promovare şi reinventare a meşteşugurilor, găsirea unor surse de venit diversificate pentru stimularea activităţilor de acest fel şi motivarea unor tineri ucenici care să ducă mai departe meşteşugul strămoşesc.

În cadrul cercetării au fost identificaţi 86 de meşteşugari şi artişti populari încă activi şi 23 de meşteşuguri şi tehnici tradiţionale practicate de aceştia.

“Proiectul îşi propune să valorifice meşteşugurile deltaice, ceea ce presupune transferarea lor către piaţa de design contemporan, incluzând şi pregătirea artiştilor populari şi a meşterilor locali care le practică în dobândirea tehnicilor de adresare a publicului contemporan, tot mai receptiv la designul de inspiraţie tradiţională. Asta va contribui în primul rând la păstrarea acestor tehnici şi apoi la asigurarea unei surse de venit constantă pentru aceşti meşteri”, a declarat Loredana Pană, coordonator proiecte Ecopolis.

Pentru a crea produsele de design contemporan, echipa de proiect va vorbi cu meşteşugarii din Delta Dunării şi vor selecta cinci meşteşuguri/tehnici de lucru.

Împreună cu cei cinci designeri, meşteşugarii selectaţi vor produce 10 obiecte cu design contemporan. Mai departe, obiectele vor fi promovate printr-o expoziţie naţională şi o participare la un târg internaţional de design (Design Week).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro