Vineri, 26 aprilie 2024 - 9:11:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


CIA a prevăzut iniţial închisori care respectau legislaţia Statelor Unite


12 decembrie 2014

Agenţia Centrală americană de Investigaţii a luat iniţial în calcul o cale foarte diferită de cea la care a ajuns până la urmă, potrivit noului raport publicat de către Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului.

Potrivit publicaţiei The New York Times (NYT), preşedintele de atunci George W. Bush a semnat, la şase zile după atentatul de la 11 septembrie 2001, un ordin secret prin care acorda CIA puterea să captureze şi încarcereze terorişti Al-Qaida, în care nu preciza unde să fie închişi ori cum să fie interogaţi. În următoarele câteva săptămâni, Statele Unite au lansat o operaţiune în Afganistan, iar oficiali din Agenţie se grăbeau să acopere "golurile" din ordinul preşedintelui.

Ei au conceput un sistem în care deţinuţii aveau aceleaşi drepturi ca cei din închisorile federale sau militare, iar condiţiile în aceste închisori din străinătate ar fi fost comparabile celor din instalaţiile de maximă siguranţă din Statele Unite, scrie ziarul, adăugând că interogatoriile urmau să fie efectuate în conformitate cu Manualul Forţelor Terestre, care interzice interogatoriile ce recurg la constrângere. În aceste închisori, totul avea să fie "adaptat pentru a răspunde exigenţelor legii americane şi reglementărilor federale din procedura penală", scriau avocaţi CIA în noiembrie 2001.

Cadrul iniţial al programului CIA de detenţie relevă o perspectivă diferită, scrie NYT, apreciind că raportul Senatului spune povestea modului în care planurile creării unor închisori în stil american au fost înlocuite cu "black sites", în care unii deţinuţi au fost înlănţuiţi de ziduri şi uitaţi, au murit de frig pe podele de beton şi au fost supuşi simulării înecului până îşi pierdeau cunoştinţa.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro