Avocatul lui Liviu Luca, Ioan Georgescu, a declarat vineri, pentru News.ro, că fostul lider sindical este în greva foamei de 12 zile, din cauza condiţiilor în care a fost ţinut în Penitenciarul Rahova, unde a stat cu opt persoane în cameră, unele bolnave de hepatită C şi nu a primit medicamentele pe care trebuie să le ia pentru bolile de care suferă. Avocatul a spus că a sesizat conducerile Penitenciarului Rahova şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar nu a primit nici un răspuns, iar vineri a trimis un memoriu la Avocatul Poporului, urmând să formuleze o plângere la CEDO pentru condiţiile de detenţie.
"Liviu Luca a intrat în greva foamei în noiembrie, astăzi ar fi a douăsprezecea zi, din cauza condiţiilor proaste din penitenciar, a încălcării repetate a drepturilor minime pe care le are orice deţinut, dreptul la asistenţă medicală, la medicamente, dreptul la condiţii umane, decente de detenţie, la corespondenţă”, a spus avocatul Ioan Georgescu.
Avocatul a precizat că Liviu Luca a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru o instigare la delapidare, a acceptat sentinţa, doreşte să-şi execute pedeapsa, dar în limitele unei detenţii în condiţii decente şi umane, "nu prin bătaie de joc”.
"La Penitenciarul Rahova, unde a fost transferat de câteva ori pentru participarea la proceduri judiciare, a fost cazat în condiţii inumane, într-o cameră cu bolnavi de hepatită C cronică, a fost cazat într-un spaţiu de 18 metri pătraţi, cu opt sau zece persoane, deci într-un spaţiu mai mic de doi metri pătraţi de persoană. Nu i s-a spus cât va fi ţinut acolo, în condiţiile în care avea medicamentele la Penitenciarul Mărgineni (unde îşi execută pedeapsa, n.r.), nu i se administrau medicamente, deşi suferă de câteva boli cronice şi pentru acestea este dependent de medicamente”, a adăugat Georgescu.
Acesta a mai spus că a trimis, vineri, un memoriu la Avocatul Poporului, iar de mai mult timp a formulat cereri către conducerea Penitenciarului Rahova şi directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), la care nu a primit nici un răspuns până acum, urmând să formuleze şi o plângere la CEDO, pentru condiţiile de detenţie.
Avocatul a precizat că Liviu Luca i-a spus că au fost probleme doar la Penitenciarul Rahova, nu şi la Penitenciarul Mărgineni, unde au fost respectate acele minime drepturi.
"La Penitenciarul Rahova au fost cele mai mari probleme şi de aceea am făcut mai multe cereri acolo. El a fost din septembrie până în noiembrie de trei ori la Penitenciarul Rahova, doar pentru proceduri judiciare la care trebuia să participe, dar niciodată nu i s-a spus cât va rămâne. De fiecare dată a fost adus cu nişte dube cu geamurile deschise şi trapa deschisă, iar domnului Luca i s-a agravat starea de sănătate. A fost cazat în acele condiţii, deşi am făcut adrese către Penitenciarul Rahova în care am solicitat să se respecte dispoziţiile Legii 254/2013 şi ale regulamentului de aplicare a legii, adică să se respecte criteriile de separaţiune a deţinuţilor pe grade de vârstă, pregătire profesională, cele prevăzute de lege, şi să i se dea medicamente, pentru că este dependent de medicamente. A avut probleme cu contul personal, de fiecare data când era transferat, se transfera şi contul de la Penitenciarul Mărgineni şi uneori a întârziat şi două -trei săptămâni, a fost fără bani, nu putea să îşi cumpere nimic, nu putea să dea un telefon”, a mai spus avocatul.
Acesta a adăugat legislaţia din România nu a prevăzut o cale de atac pe condiţiile de detenţie, de aceea pentru aceasta se poate adresa doar CEDO, legat de încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că "nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.
"Vom ajunge şi acolo, dar deocamdată vrem să parcurgem toate etapele din ţară, adică vrem să sesizăm toate instituţiile. Avocatul Poporului a făcut un raport privind condiţiile de detenţie şi s-a oprit aici, nu a făcut nimic mai departe. Noi am sesizat din nou Avocatul Poporului, cu aceleaşi aspecte, să facă demersuri către Ministerul Justiţiei, către organismele de control, chiar către ANP, pentru că şi ei au posibilitatea să facă ceva. Măcar să fie respectate acele condiţii minime, pe care chiar Legea 254 şi regulamentul de aplicare le stabilesc. Aceste lucruri nu sunt respectate, chiar ei încalcă legea”, a mai spus avocatul lui Liviu Luca.
Fostul lider al sindicatului din Petrom Liviu Luca execută din 22 iulie, la Penitenciarul Mărgineni, pedeapsa de şase ani de închisoare primită în dosarul privind devalizarea companiei PSV, fosta Petromservice. În acelaşi dosar, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la şase ani şi două luni de închisoare, iar fostul director al Petromservice, Gheorghe Şupeală, a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.
Liviu Luca a mai fost trimis în judecată într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Ploieşti, tot pentru delapidarea PSV Company.
Tribunalul Prahova, instanţă la care a fost trimis dosarul în care Liviu Luca şi foşti şefi din compania Petromservice sunt acuzaţii de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi constituire de grup infracţional, a trimis dosarul înapoi la procurorii DIICOT, pentru corectarea unor neregularităţi din rechizitoriu. După remedierea deficienţelor, procurorii au trimis din nou dosarul la Tribunalul Prahova, în octombrie.
Potrivit procurorilor, în perioada 2005 - 2009, Liviu Luca a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Zizi Anagnastopol, director economic al firmei PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) la data faptei, Sorin Mihai şi Gheorghe Şupeală, foşti directori generali, Gheorghe Stan, director economic al firmei Edilconst SA, şi Radu Florea, director general al societăţii, urmărind să obţină fonduri materiale din patrimoniul PSV Company, care au fost folosite pentru construirea “Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat în localitatea Păuleşti, judeţul Prahova, în beneficiul lui Luca, prejudiciul produs fiind de aproximativ 15 milioane de lei.