Joi, 28 martie 2024 - 12:14:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


CINEMA-EDU: avalanşă de filme bune!


10 martie 2013

Echipa Cinema-Edu pregăteşte o serie de surprize pentru elevii din toată ţara, dar mai ales pentru cei din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Iaşi. Ei vor fi invitaţi să vizioneze cele mai bune filme: Filantropica, Floarea deşertului, Hannah Arendt şi Beast of the Southern Wild.

Acest proiect a început în data de 20 februarie, iar meniul cinematografic este unul foarte vast. Desertul pentru cei din Bucureşti constă în participarea unor invitaţi speciali la proiecţiile de film. Ceilalţi vor beneficia de un workshop interesant despre cum se realizează scurt metrajele.

La finalul fiecărei pelicule vizionate vor fi dezbateri, analize pe temele sociale ale filmelor, iar cei prezenţi vor încerca să-şi ascută spiritul critic pentru decodarea mesajelor audio-vizuale. Atât profesorii cât şi elevii vor primi materiale despre fiecare film în parte.

Filmele care vor rula vor fi următoarele:

  • Filantropica (2002)-  Cu acest film de comedie românesc, Nae Caranfil a obţinut Premiul Publicului la Festivalul International al Filmului de la Paris, Premiul Special al Juriului la Festivalul European de Film de la Wiesbaden, precum şi alte premii internaţionale, iar Uniunea Cineaştilor din Romania l-a recompensat cu şase premii. Filantropica poate fi considerat şi un film realist, pentru că el prezintă situaţii posibile în viaţa reală şi, mai mult decât atât, descrie o anumită categorie socială aşa cum este ea, cu neajunsurile şi nuanţele ei specifice.

Temele principale din film pe care le vom aborda sunt: violenţa şi intimidarea în şcoli, sărăcia şi cerşetoria, influenţa mass- mediei asupra noastră.

 

  • Floarea deşertului (2009)-  lansat la Festivalul de la Veneţia şi distribuit în peste 20 de ţări. Pentru un film independent european, vestea unei răspândiri atât de rapide nu a putut decât să-şi bucure regizorul ( Sherry Horman) prin numeroase premii şi prin faptul că publicul a rămas impresionat de povestea ce înfăţişează statutul femeii în cultura africană.

Discuţiie se vor baza pe: imaginea de sine, familie, tradiţii şi valori, precum şi statutul imigranţilor africani în ţările civilizate.

 

  • Roşia Montană- un loc la margine de prăpastie (2012)- a debutat în cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, în 2012 şi la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest unde a castigat Premiul special pentru documentarul romanesc. Filmul se doreşte a fi un portret al binecunoscutei localitătii miniere Rosia Montană, unde se găsesc cele mai mari zăcaminte de aur din Europa. Documentarul adoptă un stil observaţional, fără naraţiune, cu replici acompaniate şi discret comentate doar de muzica cu caracter folcloric şi world music (Maria Tănase, trupa Zarada).

Interviurile, declaraţiile, confesiunile localnicilor din documentar vorbesc de la sine şi îi conferă ocazia publicului spectator să-şi formeze propria opinie.

Se pare ca interesul  a ajuns peste hotare la  regizorul german  Fabian Daub, care a decis să vină în România şi să facă acest film documentar despre  Rosia Montană.

 

  • Hannah Arendt (2012)- un film despre a gândi. Hannah Arendt este un filosof evreu care îşi dezvoltă conceptul de „ rău”- originea, banalitatea lui- în lucrări valoroase din cariera ei. Această idee a pornit dintr-un episod din viaţa personajului omonim, Alfred Eichmann, comandantul deportărilor evreilor spre lagăre din Ungaria, Germania, Franţa.  Faptul că ea ia apărarea unui om care a ucis în masă cel puţin 6 milioane dintre semenii ei, stârneşte reacţii şi revolte. Regia îi aparţine Margarethei von Trotta şi filmul a primit 3 premii internaţionale.

      Dezbaterile se axează pe: simţul datoriei, libertatea de exprimare, prietenia şi statutul de         profesor.

 

  • Beasts of the Southern Wild (2012)- o poveste încărcată de energie, care scoate în evidenţă curajul şi puterea fiinţei umane de a înfrunta dezastrul şi de a accepta schimbarea. Regia îi aparţine lui Benh Zeitlin şi filmul a primit 4 nominalizări la Premiile Oscar.

     La finalul proiecţiei se va discuta despre: cetăţenie, valori tradiţionale şi problemele de   mediu şi cele ale lumii contemporane.

Servirea specialităţilor cinematografice din acest an se va desfăşura  în cinematografe, centre culturale, licee şi spaţii neconvenţionale, iar participarea este gratuită.

Cinema-Edu este un proiect de tradiţie, regizat de Asociaţia Macondo. Îi încurajează pe tineri să  vizioneze filme de calitate la cinema şi este un ghid către dobândirea abilităţilor critice şi de comunicare. Printre obiective se numără: obţinerea de competenţe artistice, digitale şi tehnice; conştientizarea elevilor faţă de probleme sociale şi subiecte generale de educaţie socială într-un alt spaţiu decât liceul; descurajarea pirateriei; imbolduri pentru o exprimare şi argumentare critică pe baza subiectelor vizionate de către tineri; instruirea profesorilor, care vor înţelege potenţialul folosirii filmului ca material pedagogic.

Demersul proiectului are sprijinul  Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Educaţiei, Tineret în Acţiune.

Proiectul se bucură şi de sprijinul venit din partea:

Cinema Victoria şi Institutul Francez din Cluj- Napoca;

Cinema Gloria şi Cinema Europa din Bucureşti;

Muzeul Naţional Român (Noul Cinematograf al Regizorului Român);

Muzeul Naţional de Artă Contemporană;

Biblioteca Naţională.                                            

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro