Marţi, 22 ianuarie 2019 - 5:22:57
EUR
EURO = 4.7081 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.1377 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La numai 13 ani, o copilă din Câmpina şi-a „înfiat“ părinţii!


29 noiembrie 2017

De aproape şapte ani, Florina Câmpeanu îşi împarte viaţa între Spitalul de psihiatrie Voila şi ACASĂ, acolo unde locuiesc ai ei, doi oameni săraci în multe privinţe, dar nu şi în cea a bolilor Şi mai este o bogăţie pe care o au aceşti oameni: copilul lor pe care şi l-au dorit ca pe-o rază a vieţii pe care n-au putut-o avea!

Florina avea aproape şapte anişori când mama ei a remarcat că este ceva în neregulă cu ea. „Cum taică-su avea de atâţia ani epilepsie şi făcea crize grave am bănuit că asta mică îl moşteneşte. Am mers la doctor, iar de acolo am fost îndrumaţi către Voila“, ne-a povestit Silvia Savu, mama fetei. De atunci, Spitalul Voila i-a devenit şi masă, şi casă, şi şcoală, dar nu şi ACASĂ. Noţiunea de „acasă“ este acel loc unde este aşteptată cu multă căldură şi unde se bucură că-i poate fi alături mamei care se confruntă cu un şir nesfârşit de boli şi tatălui care suferă de epilepsie. O cam supără frigul care pătrunde printr-un geam spart, „reparat“ cu un carton şi căruia, cu greu, îi poate face faţă soba veche de teracotă lipită de mama ei aşa cum s-a priceput. Dar şi mai mult o macină faptul că nu poate face, momentan, mai mult pentru ai ei. De bine, de rău, ea are toate condiţiile unde este internată, dar ai ei nu... Nu există zi în care să nu sune acasă pentru a se asigura că părinţii îi sunt bine, că au mâncat, că şi-au luat pastilele, nu există dulciuri pe care să le primească şi să nu păstreze jumătate şi pentru cei de-acasă.

„Şi maică-sa să ştiţi că face la fel. Deşi e vai de ea, merge greoi, vine pe jos la Florina s-o viziteze, să-i aducă dulce ori ce mai primeşte sau cumpără şi ştie că i-ar plăcea copilei. Şi drumul nu e deloc scurt. Vine tocmai din zona Căminului Energetic. Se bucură tare mult când se întâlnesc, se luminează amândouă“, ne-a mărturisit Gena Preda, asistent medical la Spitalul Voila.

Iar acest lucru ne-a fost confirmat atunci când am mers în vizită la părinţii Florinei. Locuinţa este una socială, cu pereţi înalţi şi afumaţi, una care se încălzeşte cu greu iarna atât din cauza faptului că n-au o sobă bună, dar şi pentru că prin geamul spart căldura se risipeşte foarte repede. Cu soba de teracotă, lipită de mama Florinei, încălzesc două camere, cea în care dorm mama şi copila, atunci când vine acasă, şi holul transformat în bucătărie, unde doarme Niculae Câmpeanu, tatăl fetei. “Face crize urâte şi ca să nu se sperie fata, am ales să doarmă separat”, ne-a spus Silvia Savu. O casă extrem de modestă, dar în care am găsit curăţenie, totul pus la locul lui şi în care nu miroase nici a sărăcie, nici a lene.

Grija fetei pentru cei doi este cu atât mai mare cu cât îi ştie singuri şi neputincioşi, cu un venit mic, din care abia reuşesc să supravieţuiască de la o lună la alta. Printre afecţiunile pe care le are, mama Florinei este şi diabetică, dar n-a mai avut de unde să-şi rupă pentru a merge la controale şi a-şi lua tratamentul ca să-şi ţină boala sub control. Au, pe lună, cam 850 de lei, bani care se adună din pensiile anticipată şi de handicap ale lui Niculae Câmpeanu şi din alocaţia fetei. Din aceştia, 360 de lei se duc, lunar, pe cantina socială, de unde au asigurată, zilnic, o masă caldă, iar restul pe medicamentele de maximă necesitate, facturi. Dar din puţinul lor, de la Florina n-a lipsit niciodată Moşul sau micile atenţii făcute de ziua ei.

Etichete puse din cauza sărăciei şi a bolilor

La prima vedere, ai tendiţa de a-i respinge. Sunt nişte oameni bolnavi, nişte oameni care au trăit o viaţă în sărăcie şi pe care anii grei şi-au pus amprenta, nişte oameni care n-au cerut de la alţii, dar care au primit cu bucurie atunci când li s-a oferit ceva. Dar, mai presus de orice, sunt doi oameni care-şi iubesc copilul şi care, în neputinţa lor, îşi doresc pentru Florina un altfel de viitor. „Eu am 55 de ani, iar bărbatul meu are 49 de ani. Am făcut-o târziu pentru că am fost amărâţi, trăim în casa asta dată de Primărie, suntem bolnavi, dar ne-am dorit-o mult pe asta mică. Din ce-am avut, din ce am primit, mi-a plăcut s-o port curat şi frumos îmbrăcată. Şi acum îmi place s-o văd îngrijită, frumoasă. Îşi doreşte să facă şcoala de cofetar-bucătar ca să înveţe o meserie. Îi place să gătească, doar că aici n-are unde şi nici n-o las să folosească reşoul pentru că mi-e teamă“, ne-a spus mama fetei.

În schimb, atunci când merge să-şi vadă părinţii, Florina nu ştie ce să mai facă astfel încât să-i vadă, liniştiţi.

Are grijă de ei şi, de multe ori, o surprind abătută, iar când începem să vorbim îmi spune că-şi face griji pentru ei. Exact ca o mamă care se gândeşte la puii ei şi vrea să ştie că sunt bine, aşa procedează şi Florina cu părinţii ei“, ne-a spus Gena Preda.

Iubire necondiţionată

La cei 13 ani, fata aceasta este o adevărată lecţie pentru acei copii care, poate, au de toate, dar cărora le este ruşine cu părinţii lor, din diverse motive, care nu ezită să-i judece, care uită că este frumos să mai şi oferi, nu doar să primeşti. Că, indiferent de cât de mult sau puţin au, cât de buni sau imperfecţi sunt, pentru părinţi înseamnă enorm un gest făcut de copilul lor: o îmbrăţişare, o urare, banalele întrebări „ce faci? Eşti bine?“…

Poate că viaţa i-a privat de multe pe cei doi, dar i-a răsplătit cu un copil care se mândeşte cu ei şi care şi-ar dori să-i aibă lângă ea mulţi ani.

„Aş vrea să-i văd fericiţi şi liniştiţi, să aibă tot timpul tratamentul necesar pentru că sunt foarte bolnăviori. Mi-ar plăcea să avem, din nou, pereţi albi, curaţi, să avem cald în casă, iar mami şi eu să avem unde să gătim în weekend-urile în care suntem împreună. Sper să fiu sănătoasă, să am un loc de muncă atunci când voi fi mare şi să le ofer şi lor tot ceea ce visez pentru noi“. Cam aşa arată dorinţele unei copile de 13 ani…

Dacă vreţi să fiţi părtaşi la îndeplinirea dorinţelor Florinei, vă puteţi implica în achiziţionarea unei sobe (de teracotă) cu plită, un geam care să-l înlocuiască pe cel spart, lemne, produse de igienă corporală şi casnică, iar pentru atunci când vremea o va permite în achiziţionarea de materiale necesare pentru zugrăvit.

Persoana de legătură este, şi în acest caz, Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine!“ pe care-l puteţi contacta la 0726279537 sau pe pagina de facebook a grupului amintit.Text şi foto: Liliana Maxim Minculescu + arhiva personală Silvia Savu 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(348 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 ianuarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro