Luni, 21 mai 2018 - 10:10:55
EUR
EURO = 4.6303 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9308 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La numai 13 ani, o copilă din Câmpina şi-a „înfiat“ părinţii!


29 noiembrie 2017

De aproape şapte ani, Florina Câmpeanu îşi împarte viaţa între Spitalul de psihiatrie Voila şi ACASĂ, acolo unde locuiesc ai ei, doi oameni săraci în multe privinţe, dar nu şi în cea a bolilor Şi mai este o bogăţie pe care o au aceşti oameni: copilul lor pe care şi l-au dorit ca pe-o rază a vieţii pe care n-au putut-o avea!

Florina avea aproape şapte anişori când mama ei a remarcat că este ceva în neregulă cu ea. „Cum taică-su avea de atâţia ani epilepsie şi făcea crize grave am bănuit că asta mică îl moşteneşte. Am mers la doctor, iar de acolo am fost îndrumaţi către Voila“, ne-a povestit Silvia Savu, mama fetei. De atunci, Spitalul Voila i-a devenit şi masă, şi casă, şi şcoală, dar nu şi ACASĂ. Noţiunea de „acasă“ este acel loc unde este aşteptată cu multă căldură şi unde se bucură că-i poate fi alături mamei care se confruntă cu un şir nesfârşit de boli şi tatălui care suferă de epilepsie. O cam supără frigul care pătrunde printr-un geam spart, „reparat“ cu un carton şi căruia, cu greu, îi poate face faţă soba veche de teracotă lipită de mama ei aşa cum s-a priceput. Dar şi mai mult o macină faptul că nu poate face, momentan, mai mult pentru ai ei. De bine, de rău, ea are toate condiţiile unde este internată, dar ai ei nu... Nu există zi în care să nu sune acasă pentru a se asigura că părinţii îi sunt bine, că au mâncat, că şi-au luat pastilele, nu există dulciuri pe care să le primească şi să nu păstreze jumătate şi pentru cei de-acasă.

„Şi maică-sa să ştiţi că face la fel. Deşi e vai de ea, merge greoi, vine pe jos la Florina s-o viziteze, să-i aducă dulce ori ce mai primeşte sau cumpără şi ştie că i-ar plăcea copilei. Şi drumul nu e deloc scurt. Vine tocmai din zona Căminului Energetic. Se bucură tare mult când se întâlnesc, se luminează amândouă“, ne-a mărturisit Gena Preda, asistent medical la Spitalul Voila.

Iar acest lucru ne-a fost confirmat atunci când am mers în vizită la părinţii Florinei. Locuinţa este una socială, cu pereţi înalţi şi afumaţi, una care se încălzeşte cu greu iarna atât din cauza faptului că n-au o sobă bună, dar şi pentru că prin geamul spart căldura se risipeşte foarte repede. Cu soba de teracotă, lipită de mama Florinei, încălzesc două camere, cea în care dorm mama şi copila, atunci când vine acasă, şi holul transformat în bucătărie, unde doarme Niculae Câmpeanu, tatăl fetei. “Face crize urâte şi ca să nu se sperie fata, am ales să doarmă separat”, ne-a spus Silvia Savu. O casă extrem de modestă, dar în care am găsit curăţenie, totul pus la locul lui şi în care nu miroase nici a sărăcie, nici a lene.

Grija fetei pentru cei doi este cu atât mai mare cu cât îi ştie singuri şi neputincioşi, cu un venit mic, din care abia reuşesc să supravieţuiască de la o lună la alta. Printre afecţiunile pe care le are, mama Florinei este şi diabetică, dar n-a mai avut de unde să-şi rupă pentru a merge la controale şi a-şi lua tratamentul ca să-şi ţină boala sub control. Au, pe lună, cam 850 de lei, bani care se adună din pensiile anticipată şi de handicap ale lui Niculae Câmpeanu şi din alocaţia fetei. Din aceştia, 360 de lei se duc, lunar, pe cantina socială, de unde au asigurată, zilnic, o masă caldă, iar restul pe medicamentele de maximă necesitate, facturi. Dar din puţinul lor, de la Florina n-a lipsit niciodată Moşul sau micile atenţii făcute de ziua ei.

Etichete puse din cauza sărăciei şi a bolilor

La prima vedere, ai tendiţa de a-i respinge. Sunt nişte oameni bolnavi, nişte oameni care au trăit o viaţă în sărăcie şi pe care anii grei şi-au pus amprenta, nişte oameni care n-au cerut de la alţii, dar care au primit cu bucurie atunci când li s-a oferit ceva. Dar, mai presus de orice, sunt doi oameni care-şi iubesc copilul şi care, în neputinţa lor, îşi doresc pentru Florina un altfel de viitor. „Eu am 55 de ani, iar bărbatul meu are 49 de ani. Am făcut-o târziu pentru că am fost amărâţi, trăim în casa asta dată de Primărie, suntem bolnavi, dar ne-am dorit-o mult pe asta mică. Din ce-am avut, din ce am primit, mi-a plăcut s-o port curat şi frumos îmbrăcată. Şi acum îmi place s-o văd îngrijită, frumoasă. Îşi doreşte să facă şcoala de cofetar-bucătar ca să înveţe o meserie. Îi place să gătească, doar că aici n-are unde şi nici n-o las să folosească reşoul pentru că mi-e teamă“, ne-a spus mama fetei.

În schimb, atunci când merge să-şi vadă părinţii, Florina nu ştie ce să mai facă astfel încât să-i vadă, liniştiţi.

Are grijă de ei şi, de multe ori, o surprind abătută, iar când începem să vorbim îmi spune că-şi face griji pentru ei. Exact ca o mamă care se gândeşte la puii ei şi vrea să ştie că sunt bine, aşa procedează şi Florina cu părinţii ei“, ne-a spus Gena Preda.

Iubire necondiţionată

La cei 13 ani, fata aceasta este o adevărată lecţie pentru acei copii care, poate, au de toate, dar cărora le este ruşine cu părinţii lor, din diverse motive, care nu ezită să-i judece, care uită că este frumos să mai şi oferi, nu doar să primeşti. Că, indiferent de cât de mult sau puţin au, cât de buni sau imperfecţi sunt, pentru părinţi înseamnă enorm un gest făcut de copilul lor: o îmbrăţişare, o urare, banalele întrebări „ce faci? Eşti bine?“…

Poate că viaţa i-a privat de multe pe cei doi, dar i-a răsplătit cu un copil care se mândeşte cu ei şi care şi-ar dori să-i aibă lângă ea mulţi ani.

„Aş vrea să-i văd fericiţi şi liniştiţi, să aibă tot timpul tratamentul necesar pentru că sunt foarte bolnăviori. Mi-ar plăcea să avem, din nou, pereţi albi, curaţi, să avem cald în casă, iar mami şi eu să avem unde să gătim în weekend-urile în care suntem împreună. Sper să fiu sănătoasă, să am un loc de muncă atunci când voi fi mare şi să le ofer şi lor tot ceea ce visez pentru noi“. Cam aşa arată dorinţele unei copile de 13 ani…

Dacă vreţi să fiţi părtaşi la îndeplinirea dorinţelor Florinei, vă puteţi implica în achiziţionarea unei sobe (de teracotă) cu plită, un geam care să-l înlocuiască pe cel spart, lemne, produse de igienă corporală şi casnică, iar pentru atunci când vremea o va permite în achiziţionarea de materiale necesare pentru zugrăvit.

Persoana de legătură este, şi în acest caz, Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine!“ pe care-l puteţi contacta la 0726279537 sau pe pagina de facebook a grupului amintit.Text şi foto: Liliana Maxim Minculescu + arhiva personală Silvia Savu 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(337 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Puteti sa va puneti in practica planurile de ascensiune sociala. De asemenea, azi sunt favorizate afacerile si relatiile cu colaboratorii. Va recomandam sa profitati din plin de aceasta zi, dar avand grija sa nu fortati nota. Este de asteptat ca relatiile cu partenerii de afaceri sa fie foarte bune, dar trebuie sa aveti putina rabdare pana vor aparea primele rezultate. taur Sunteti intr-o forma intelectuala deosebita si aveti sanse mari de reusita in plan profesional si social. Eastrolog.ro va sugereaza sa profitati de aceasta ocazie pentru va ocupa de probleme dificile sau complicate.Este o zi buna pentru comunicarea cu persoane importante. De asemenea, puteti lua decizii inspirate in privinta relatiilor parteneriale, care va vor aduce satisfactii. Spre seara este posibil sa va intalniti cu o ruda
GEMENI RAC
gemeni Sunteti foarte bine dispus si aveti ocazia sa luati o decizie importanta cu privire la problemele financiare ale familiei. Eastrolog.ro va recomanda sa abordati probleme serioase din domeniul afacerilor si sa terminati activitati incepute cu mult timp in urma. Este o zi favorabila comunicarii cu persoanele mai in varsta. rac Aveti idei excelente si sunteti hotarat sa le puneti in aplicare. Este un moment favorabil pentru a demara o activitate noua. Capacitatea de comunicare va ajuta sa va faceti noi prieteni printre persoane importante. Puteti sa va ocupati de problemele casei, dar eastrolog.ro va sfatuieste sa nu luati decizii de unul singur.
LEU FECIOARA:
leu Puteti lua decizii inspirate, care va asigura reusita pe plan social si succesul in relatiile sentimentale. Este o zi favorabila comunicarii si calatoriilor de afaceri. Aveti idei bune, care pot avea efecte benefice pe termen mediu si lung. Seara s-ar putea sa mergeti intr-o vizita la prieteni. Va recomandam sa nu neglijati odihna. fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa va hotarati sa plecati intr-o calatorie pentru a rezolva o problema a partenerului de viata. Puteti sa va ocupati de probleme financiare, dar va sfatuim sa evitati speculatiile. Daca aveti de luat decizii importante, va puteti baza pe intuitie.
BALANTA: SCORPION
balanta Aveti ocazia sa rezolvati o problema financiara. In prima parte a zilei va puteti ocupa de afaceri si aveti posibilitatea sa terminati lucrari mai vechi. Este o zi favorabila comunicarii cu cei tineri din familie. Sfatul eastrologului este sa nu faceti promisiuni daca nu sunteti sigur ca le puteti respecta. scorpion Daca vi se propune sa plecati intr-o excursie cu prietenii, aveti grija sa nu neglijati problemele care trebuie rezolvate in camin! Sunteti inspirat si puteti rezolva probleme dificile. Este recomandat sa tineti seama si de opiniile partenerului de viata. Dupa-amiaza s-ar putea ca o ruda apropiata sa va ceara ajutorul intr-o problema de sanatate.
SAGETATOR: CAPRICORN
sagetator Dimineata aveti idei originale, pe care colegii sau partenerii de afaceri le apreciaza. Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de contextul astral favorabil de azi. Puteti avea un spor deosebit si aveti posibilitatea sa realizati tot ce v-ati propus. S-ar putea sa intampinati mici dificultati financiare, dar va descurcati cu ajutorul unei rude mai in varsta. capricorn In prima parte a zilei aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana cu experienta in domeniul dumneavoastra de activitate, care va impartaseste cateva dintre secretele sale. Daca va ganditi sa demarati o afacere pe cont propriu, azi contextul astral este favorabil. Nu actionati in graba!
VARSATOR: PESTI:
varsator Aveti idei bune, pe care ar fi bine sa le puneti in aplicare la locul de munca si in afaceri.Daca nu va ajung banii, va puteti imprumuta de la o ruda mai in varsta. Ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Sunteti in forma si aveti un spor deosebit, dar atentie la riscul de extenuare! Si maine este o zi. pesti Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca exista riscul sa nu il puteti respecta In prima parte a zilei, cu ocazia unui drum scurt, este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va ofera sfaturi utile in legatura cu o afacere. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu va pripiti. Cu rabdare, puteti obtine satisfactiile materiale pe care vi le doriti.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 mai 2018
Autentificare
stiriactuale.ro