Miercuri, 9 octombrie 2024 - 3:35:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Mii de bancnote false retrase de BNR


15 iulie 2013

Deşi Banca Naţională a României susţine că banii româneşti sunt foarte greu de falsificat, mii de bancnote false au fost găsite şi retrase din circulaţie, pe primul loc în topul falsurilor situându-se cea de 10 lei.

Experţii BNR au retras din circulaţie anul trecut peste 2.600 de bancnote false cu valoarea nominală de 10 lei, iar valoarea totală a bancnotelor false a fost de peste 230.000 de lei. Calitatea unor falsuri i-a surprins chiar şi pe specialiştii BNR, care susţin că materialul plastic pe care s-a făcut contrafacerea este similar ca grosime şi textura celui folosit la bancnotele reale. De asemenea, calitatea şi aspectul bancnotelor (cupiurilor) de 10 lei falsificate i-ar fi putut induce oricând în eroare pe utilizatorii neavizaţi. Totuşi, experţii BNR susţin că majoritatea falsurilor la cupiură de 10 lei s-a realizat pe hârtie, iar fereastra transparentă a fost aplicată ulterior, în mod grosolan, şi putea fi observată chiar şi de persoanele mai puţin pregătite în acest domeniu. O altă bancnotă falsificată relativ des este cea de 100 de lei, însă există numeroase elemente de siguranţă în măsură să o facă şi pe aceasta, şi pe cea de 10 lei uşor de deosebit de o cupiură falsă

Elementele de siguranţă prezente la toate bancnotele aflate în circulaţie sunt: filigranul, firul de siguranţă, elementul de suprapunere, banda iridescenta, microtextul, imprimarea vizibilă în lumina ultravioletă, În plus, cupiurile de 10 lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei şi 500 de lei au câte o imprimare aurie şi una în relief, precum şi o imagine latentă. Revenind la cea mai falsificata bancnotă, din cupiură de 10 lei se afla în circulaţie cele emise în 2005 – cu fereastră în formă de paleta de pictură şi valoarea bancnotei ambutisata (presată) pe suprafaţa transparenta – şi din 2008 – cu fereastra tot în formă de paleta de pictură, iar pe suprafaţa transparentă se afla o pensulă albă şi două pensule aurii. Aşadar, atunci când constataţi că, în funcţie de anul emiterii, lipsesc aceste elemente de siguranţă (uşor de remarcat de către oricine) refuzaţi primirea bancnotei.

Potrivit precizărilor BNR, în semestrul II din 2012 au fost retrase din circulaţie 280.000 de bancnote euro (cupiuri) contrafăcute. Banca Centrală Europeană susţine că, în prezent, în circulaţie se afla aproape 15 miliarde de bancnote, iar numărul celor contrafăcute (însumând aproximativ zece milioane de euro ca valoare) este scăzut. Cele mai falsificate sunt cupiurile de 20 de euro (42,5% din totalul contrafacerilor) şi de 50 de euro (40%), iar falsurile provin în special din statele UE.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro