Joi, 1 decembrie 2022 - 9:32:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Condamnare istorică. Primul torţionar comunist pedepsit dur


25 iulie 2015

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să-l condamne pe Alexandru Vişinescu, torţionar în închisorile comuniste, la o pedeapsă de 20 de închisoare.  De asemenea, Vişinescu va trebui să plătească şi daune morale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a trimis în judecată pe Vişinescu sub acuzaţia de infracţiuni contra umanităţii. Cei care au făcut sesizarea au fost cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

IICCMER a ajuns, în urma mai multe anchete, că Alexandru Vişinescu se face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici, în cei şapte ani în care a condus pentenciarul de la Râmnicul Sărat, între 1956 şi 1963.

„A săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic. (…)

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, se arată în referatul procurorilor.

În penitenciarul de la Râmnicu Sărat se aflau şefi ai Partidului Naţional Ţărănescu şi ai Partidului Naţional Liberal, „duşmani” ai regimului comunist. Procurorii spun că decesul deţinuţilor survenea „în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic”.

În prezent, Alexandru Vişinescu trăieşte într-un bloc din centrul Capitale şi are o pensie de peste 3.200 de lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 decembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro