Miercuri, 26 februarie 2020 - 11:56:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Tezaur geto-dacic, descoperit la Bujoreni


14 martie 2015

În localitatea vâlceană Bujoreni a fost descoperit un tezaur geto-dacic din perioada secolelor III şi II, înainte de Hristos. Tezaurul cuprinde 179 de monede de argint, dintre care 178 tetradrahme geto-dacice, care au chipul lui Filip al II-lea, şi o drahmă de pe vremea lui Alexandru cel Mare.

„Cele 178 de monede (tetradrahme) sunt de tip Prundu-Jiblea. În cele două localităţi au mai fost descoperite astfel de tezaure monetare. Însă, spre deosebire de aceste tezaure monetare de la Prundu şi Jiblea, tezaurul de la Bujoreni este unul compact, deoarece nu s-au descoperit mai multe tipuri de monede.

Celelalte tezaure aveau câte trei-patru tipuri de monede, adică tipul Prundu-Jiblea, tipul Adâncata. Cele 178 de monede (tetradrahme) pe avers îl reprezintă, probabil, pe Filip al II-lea Macedoneanul, iar pe revers sunt două ipoteze pe care numismaţii le-au înaintat.

Este vorba despre Călăreţul Olimpic sau Călăreţul Trac. Moneda singulară este inscripţionată, iar acest lucru reprezintă un fapt deosebit, ceea ce ne face să credem că dacă cele 178 de monede sunt unitare ca formă şi dimensiune, credem că s-ar putea să fie de pe vremea lui Alexandru I sau, ulterior, după câţiva ani, de pe vremea unui general al său, Seleucos I, reprezentaţi pe avers, iar pe revers este reprezentat un personaj întronat.

Este de menţionat faptul că astfel de tezaure monetare de asemenea dimensiuni nu găsim decât în Oltenia de Nord”, a specificat directorul Muzeului Judetean Vâlcea, Claudiu Tulugea, pentru jurnaliştii de la Monitorul de Vâlcea.

Autorităţile locale speră ca pădurea să nu fie luată la răscolit după această descoperire. Tezaurul ar fi fost găsit într-o zonă despre care se spune că ar fi fost drumuri comerciale pe care le foloseau dacii pentru care.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(176 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Servicii medicale de calitate la standarde europene
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 februarie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro