Vineri, 19 aprilie 2024 - 3:59:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciun


25 decembrie 2013

Crăciunul nu ar fi Crăciun fără toate tradiţiile care îl însoţesc. Dacă românii mănâncă sarmale şi cozonac, pun cadourile sub brad şi ascultă colinde în Ajun, spaniolii, norvegienii sau japonezii au obiceiuri care mai de care mai bizare.

1. Japonia

În timp ce în mai toată lumea gospodinele se spetesc să pregătească tot felul de bunătăţi pentru masa de Crăciun, în Japonia doamnele pot sta liniştite. Asta pentru că de ani buni încoace masa tradiţională este alcătuită din preparate de la KFC.

Tradiţia a pornit din cauza zvonurilor că mâncarea tradiţională de Crăciun la americani este puiul prăjit. Pentru a prinde o masă la KFC în ziua Crăciunului, japonezii trebuie să facă rezervare.

2. Cehia

Crăciunul poate aduce veşti bune pentru celibatarele din Cehia. Este nevoie doar de o pereche de pantofi. Procedura este simplă. O fată singură trebuie să meargă în timpul zilei afară, să se aşeze cu spatele la uşa casei şi să arunce peste umăr un pantof. Dacă aterizează cu vârful spre uşă, înseamnă că se va căsători în următorul an, iar dacă va ateriza cu călcâiul spre uşă, va rămâne celibatară.

3. Norvegia

Norvegienii cred că în Ajunul Crăciunului vrăjitoarele fac legea. Din această cauză, toţi norvegienii îşi ascund preventiv toate măturile, pentru ca spiritele şi vrăjitoarele rele să nu poată călători pe ele.

4. Venezuela

În săptămâna dinaintea Crăciunului, venezuelenii obişnuiesc să meargă în fiecare dimineaţă la biserică.

Tot în Venezuela, toate străzile din capitala Caracas sunt închise în Ajunul Crăciunului, pentru că toată lumea merge la biserică pe patine cu rotile.

5. Austria

În Austria, Sfântul Nicolae are un duşman pe care localnicii îl numesc Krampus.

Krampus este un personaj demonic care are sarcina să-i pedepsească, chiar înainte de Crăciun, pe copiii răi, care nu au fost cuminţi.

În această perioadă, bărbaţi îmbrăcaţi în demoni cutreieră străzile cu un bici şi un sac în mână urmărind să strângă copiii răi şi să-i ducă în iad.

6. Spania

În multe culturi există tradiţia Scenei Naşterii, dar în Spania, Portugalia şi Italia este puţin mai aparte. În aceste ţări a devenit o tradiţie ca pe lângă cei trei magi, Maria, Iosif şi pruncul Iisus în Scena Naşterii să mai fie inclus un personaj: o figurină care îşi face nevoile şi care poate fi chiar reprezentarea unei vedete. Printre cele mai căutate figurine sunt cele cu Barack Obama.

7. Groenlanda

În Groenlanda există un obicei pentru care trebuie să ai un stomac tare. Momentul Kiviak presupune să mănânci o pasăre moartă, din care în prealabil ai scos măruntaiele putrezite în ultimele câteva luni în care a stat îngropată în pământul îngheţat.

8. Guatemala

Locuitorii din Guatemala cred că spiritele rele trăiesc în colţurile murdare şi întunecate din casă. Aşa că, ei petrec săptămâna dinaintea Crăciunului curăţându-şi casa.

Tot gunoiul colectat este pus într-un loc, în vârf se pune un simbol al diavolului şi apoi se dă foc.

Obiceiul a fost denumit "Arderea Diavolului" şi este modalitatea prin care guatemalezii cred că pot petrece Crăciunul fără diavol.

 

9. Suedia

În Suedia, există Gävle Goat. Este vorba despre o structură în formă de ţap care este ridicată în oraşul Gävle în fiecare an în preajma Crăciunului, iar tradiţia prevede ca lumea să încerce să-l ardă din temelii. Asta spre necazul autoritpţilor locale, care în fiecare an încearcă să împiedice desfăşurarea ritualului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro