Marţi, 19 martie 2024 - 6:58:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Când vom avea, cel mai devreme, o nouă lege a Educaţiei


4 iunie 2015

Sistemul de educaţie din România va fi reglementat după o nouă lege cel mai devreme începând cu anul şcolar 2016/2017, a spus  ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. Dezbaterile pentru noul proiect de lege vor dura până la finalul anului 2015, însă apoi va intra în comisiile de educaţie de la Parlament.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că o nouă lege a educaţiei va fi adoptată numai după ce vor fi consultate sindicatele, asociaţiile de studenţi şi rectorii, precum şi părinţii.

„Sunt consecvent principiului că nu se schimbă regulile în timpul jocului. Aşa că este exclus să avem modificări, sau o nouă lege, în timpul anului şcolar sau în timpul anului universitar. Modificările ce vor fi agreate la nivel de sistem vor produce efecte începând cu anul şcolar sau universitar următor cel mai devreme. O nouă lege a educaţiei este necesară pentru a asigura un cadru în care să poată fi realizate dezideratele, aşteptările sistemului de educaţie. Legea educaţiei trebuie să asigure o stabilitate şi o predictibilitate. Aceste două condiţii, deşi sunt în aparenţă antagonice, merg împreună. Sistemul educaţiei este un sistem viu, nu poate fi stopat şi restartat”, a declarat ministrul.

Dezbaterile pentru noul proiect de lege vor avea loc la Ministerul Educaţiei, după un program stabilit ulterior de reprezentanţii instituţiei. „În momentul în care vom avea un proiect de lege coerent, acesta va fi înaintat Parlamentului României, proiectul de lege nu va fui adoptat prin asumarea răspunderii”, a arătat Cîmpeanu.

Acesta a spus şi cum vede el că ar trebui să arăte o lege a educaţiei în privinţa învăţământului preuniversitar: profesorii care să participe la crearea de manuale, salarizare diferenţiată şi noi programe curriculare. 

„Una din cerinţe este aceea a debirocratizării sistemul de învăţământ, profesorii nu trebuie să mai producă documente, trebuie să producă progres şcolar, profesorii trebuie să producă manuale şcolare de calitate. Noua lege a educaţiei trebuie să asigure condiţii optime pentru reforma curriculară. Avem programe curriculare neschimbate de 10-12 ani. O nouă lege a educaţiei trebuie să asigure cadrul în care să se poată fundamenta într-o manieră profesionistă costul standard per elev. Putem să luăm în considerare şi o salarizare diferenţiată în funcţie de rezultatele elevilor şi de progresul şcolar”, a mai spus ministrul.

În privinţa învăţământului superior, Cîmpeanu consideră că  trebuie să fie consolidată autonomia universitară. „La modul general nu dorim să facem abstracţie faţă de lucrurile care s-au dovedit fiabile în legea 1, sunt multe lucruri car trebuie păstrate”, a spus Cîmpeanu

„În privinţa clasificării universităţilor, ministrul a spus că aceasta trebuie să ţină cotn de nivelul de internaţionalizare a universităţilor. Trebuie să ţinem seama ţinem seama de cerinţele studenţilor de reprezentare”, a spus ministrul.

Noul proiect de lege de la care vor plecare dezbaterile publice privind educaţia din România prevede că sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde: educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), ce include grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare pregătitoare; învăţământul primar, cu clasele I-IV; învăţământul secundar, cu învăţământul secundar inferior sau gimnazial (clasele V-VIII) şi învăţământul secundar superior sau liceal (clasele IX-XII), ce include filierele teoretică, vocaţională şi tehnologică; învăţământul profesional, cu anii I şi II. Urmează învăţământul terţiar non-universitar, care cuprinde învăţământul postliceal, cu durata între unu şi doi ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro