Marţi, 19 martie 2024 - 11:36:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cele mai lungi cuvinte din limba română


10 mai 2015

Ştim cu toţii că medicii scriu urât, dar iată că trebuie să scrie şi mult. Cele mai lungi cuvinte din limba română sunt termeni medicali.

Cel mai lung cuvânt din limba română are nu mai puţin de 44 de litere. E un cuvânt nou apărut în limbă, recordul din DEX 1998 fiind de 25 de litere.

După publicarea DEX ’98, cel mai lung cuvânt din limba română a fost „electroglotospectografie”, lung de 25 de litere. Cuvântul defineşte o metodă de stabilire a compoziţiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obţinute cu electroglotograful. Acesta din urmă este un aparat electronic care permite vizualizarea şi înregistrarea vibraţiilor glotale.

Cuvântul rămâne în continuare cel mai lung din DEX, însă dicţionarele medicale au parte şi de alte cuvinte foarte lungi. Cel mai lung are 44 de litere şi, datorită împresionantei desfăşurări de litere, îi dedicăm un întreg rând de text:

PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA

Acum, că am stabilit care sunt cele mai lungi cuvinte din limba oficială şi cea neoficială, e timpul şi pentru alte curiozităţi.

Cel mai lung nume de localitate din România este Staţiunea Climaterică Sâmbătă. Pentru a nu vă obosi cu număratul, vă spunem de pe acum că are exact 27 de litere.

Cea mai lungă denumire de localitate al cărei nume e format dintr-un singur cuvânt este Constantineşti (14 litere). Asta în timp ce localitatea cu denumirea cea mai scurtă este Ip, o comună din judeţul Sălaj.

Încheiem acest text cu unul dintre cele mai interesante cuvinte din limba română. Acesta este „autoînsămânţările” şi conţine absolut toate cele opt vocale din limba română (a, ă, â, e, i, î, o, u).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro