Marţi, 19 martie 2024 - 7:22:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Primul serviciu SMURD pentru animale s-a deschis la Cluj


25 august 2017

Cluj-Napoca este singurul oraş din România care deţine serviciu de tip SMURD pentru animale.

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia pentru Salvarea şi Protecţia animalelor din Cluj (A.S.I.P.A), în scopul asigurării primului ajutor şi transportul la un cabinet pentru animalele din judeţ.

O maşină în culori vesele – galben cu verde – plină de simboluri medicale, poate fi văzută pe străzile din Cluj-Napoca, dar şi în localitatea Iclod. Asociaţia locală a pus în funcţiune o ambulanţă de tip SMURD, în slujba patrupedelor.

A.S.I.P.A colaborează cu mai multe cabinete veterinare, astfel că în fiecare zi cel puţin un medic este pregătit să intervină dacă un animal se îmbolnăveşte sau suferă un accident.

Rolul medicilor veterinari este să dea primul ajutor şi să transporte animalele la un cabinet din Cluj dacă este cazul.

Ambulanţa pentru animale a fost adusă din Suedia şi este dotată cu targă, cuşcă de transport pentru cazuri mai speciale, pompă de vacuum, oxigen, suport pentru perfuzii, medicamente în cutii de depozitare, aer condiţionat, chiar şi scaun cu centură pentru însoţitor.

Ambulanţa oferită de asociaţia A.S.I.P.A este dotată chiar şi cu o sirena. Sistemul de avertizare sonoră nu sperie pacienţii deoarece are o tonalitate diferită faţă de sirena unei ambulanţe umane.

Iniţiatoru proiectului, Vasile Lucuţa, a declarat: ” În primul rând, e un serviciu de medicină de urgenţă veterinară. Copiem SMURD-ul, salvăm animalele dar căutăm şi adoptatori, şi am văzut că este nevoie de aşa ceva. Efectiv, nu există cine să intervină în cazuri de urgenţă. Nu putem lăsa protecţia animalelor pe mâna autorităţilor, diferenţa dintre un angajat şi altul care trăieşte în mediul acesta e foarte mare. Noi lucrăm şi cu sentimente. Nu suntem ecarisaj, nu luăm câini de pe stradă. Lucrăm bine cu Primăria şi cu ecarisajul, când au probleme ne sună. Intervenţia noastră e complet gratuită, dar pentru intervenţia la cabinet stăpânul câinelui plăteşte. Partea noastră, primul ajutor şi transport e gratuită, vine din donaţii. Avem un sistem sonor care nu deranjează animalele. Acţionează altă tonalitate şi câinii nu hăulesc”

Primul pacient a fost un câine bătut care a reuşit să scape din grădina celui care îl maltrata şi a fost preluat de echipa A.S.I.P.A care i-a acordat îngrijiri, apoi l-a predat la Poliţie. Au avut şi cazuri mai interesante, de  exemplu cu o oaie rătăcită. Deşi au o singură maşină, voluntarii fac faţă cererii momentan, dar au planuri ca pe viitor să mai aducă o ambulanţă. Feedback-ul pe care îl primesc de la iubitorii de animale este foarte pozitiv.

“E foarte utilă ambulanţa pentru animăluţe, mai ales pentru cei care nu au maşină pentru că se întâmplă de multe ori ca taximetriştii să te refuze cu un animal sănătos, darămite dacă e bolnav. Sau în cazul când găseşti un căţel maidanez sau o pisică rănit/ă şi nu ştii ce să faci cu el, chemi ambulanţa veterinară,” a spus o tânără care are acasă trei prieteni necuvântători.

Cei care au testat deja serviciile ambulanţei galbene spun că echipa de medici voluntari se deplasează foarte repede acolo unde se află un patruped în suferinţă.
“Ambulanta e ok, colaborează cu mai multe cabinete. În marea majoritate a cazurilor răspund destul de repede şi vin”, a afirmat o altă tânără


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro