Miercuri, 11 decembrie 2024 - 5:23:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Mâncarea care expiră în câteva zile va fi vândută la preţuri mai mici


12 mai 2017

Ministerul Agriculturii urmează să prezinte un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la normele metodologice de aplicare a legii care se referă la diminuarea risipei alimentare. Magazinele ar urma să fie obligate să reducă preţurile produselor care urmează să expire în câteva zile.

Legea risipei alimentare (217/2016), publicată în Monitorul Oficial anul trecut, ar putea deveni în curând funcţională, astfel că agenţii economici din industria alimentară, producători şi retaileri, vor fi obligaţi să ia diverse măsuri, potrivit Economica.net.

Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, acesta urmând să intre în dezbatere publică în curând.

Proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la normele metodologice de aplicare a Legii nr 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare este elaborat, aflându-se în curs de avizare internă, după parcurgerea tuturor etapelor de avizare internă, acesta va fi postat pe site-ul ministerului în vederea consultării publice.

Potrivit sursei citate, principalele măsuri pe care le vor lua operatorii economici din sectorul agroalimentar pentru diminuarea risipei alimentare „sunt de responsabilizare pentru diminuarea risipei”. Mai exact, potrivit Economica.net, este vorba despre măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost sau transformarea lor în biogaz şi măsuri privind dirijarea către o unitate autorizată de neutralizare.

În ţara noastră, în fiecare an 2,2 milioane de tone de alimente ajung la gunoi, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi.

Potrivit Gandul.info, la nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente, potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite. Acest lucru înseamnă că 750 de milioane de dolari se pierd în coşurile de gunoi într-un singur an.

În ceea ce priveşte situaţia Uniunii Europene, 89,2 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual. România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6.000 de tone pe zi.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 11 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro