Creştinii serbează duminică Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de o mulţime de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de măslin şi de finic. Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an şi deschide perioada sărbătorilor de Paşte. În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică având în mâini ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfinţite de către preot. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după care începe Săptămâna Patimilor.
Florile din mâna ta de astăzi, amintesc de florile cu care mulţimea altădată l-a primit pe Iisus, ramuri de finic şi măslin. Iisus intra în Ierusalim, după minunea învierii lui Lazăr. E bucurie, moartea poate fi biruită, se reînnoieşte sufletul, oamenii sunt buni şi darnici.
Te duci cu orice floare la biserică şi te întorci cu mâţişori de salcie. Cu ei atingi copilul din casa ta sau vitele din gospodărie, ca să crească mari şi sănătoşi. Mâţişorii îi aşezi la icoana ta sfinţită. Cu ei vei mai binecuvânta şi oameni şi lucruri de trebuinţă, ca ele să nu-ţi fie răi şi ostile.
Astăzi, de te-ai ţinut de post, este ultima dezlegare la peşte de dinainte de Paşte şi înaintea unei săptămâni a patimilor, când va fi chiar post negru.
Nu uita, să faci buruienile clocotite din care se face vopseaua ouălor de Paşte.
De vrei să-ţi speli părul, vezi cu unii creştini cred că încărunţesc de se spală de Florii, iar alţii îşi pun busuioc şi canafii din prapor de la înmormântare de fecioară, ca să le strălucească părul, în apa fiartă.
Şi, să nu uităm. Floriile sunt vestitoare ale vremii bune de Paşte.