Vineri, 29 martie 2024 - 2:26:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Topul puşcăriaşilor români cu celule de lux


1 februarie 2016

Penitenciarele din România au devenit adevărate hoteluri pentru unii dintre deţinuţii celebri închişi în ele. Există chiar cazuri în care deţinuţii şi-au pus aparate de fitness şi plasme în celule, sau chiar au primit dreptul de a creşte porumbei şi a organiza concerte de manele.

Cristi Borcea execută, la Penitenciarul Poarta Albă, o pedeaspă de 6 ani şi 4 luni, în dosarul Transferurilor. Un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), citat de adevarul.ro, arată însă că fostul şef dinamovist duce o viaţă de lux în arest. Raportul arată cât de privilegiat a fost Borcea de către şefii închisorii.

Singura pedeapsă aplicată conducerii Penitenciarului Poarta Albă este îndepărtarea din funcţie a directorilor. Totuşi, aceştia nu au fost daţi afară, ci au rămas în continuare în sistem, dar pe alte funcţii.

Câteva dintre privilegiile acordate deţinutului Cristi Borcea:

– celulă cu mochetă pe jos, televizor cu plasmă, frigider şi calorifere electrice pe perioada iernii;

– echipamente de fitness în celulă: Borcea are bandă de alergat şi o bicicletă medicinală;

– Borcea a primit o cheie cu ajutorul căreia avea acces la un telefon instalat special pentru el în zona spălătoriei, în care deţinutul ar fi trebuit să lucreze. Ancheta a arătat că Borcea vorbea la telefon chiar şi după stingere, timp de 50-70 de minute;

– a beneficiat de un număr mai mari de vizite decât cele permise în regulament;

– potrivit gsp.ro, în celulă au fost descoperite şi 443 de medicamente din categoria stupefiantelor;

– în celula sa au fost găsite parfumuri şi alte produse la care alţi deţinuţi nu au acces.

Trebuie menţionat că, înainte de condamnarea sa definitivă în Dosarul Transferurilor, Borcea şi-a mutat strategic domiciliul la Constanţa, pentru a fi încarcerat la Poarta Albă. La fel au procedat şi fraţii Giovani şi Victor Becali, condamnaţi în acelaşi dosar.

Penitenciarele din România au însă un adevărat istoric în favorizarea unor deţinuţi. Probabil cel mai „cocoloşit” a fost Miron Cozma, care a ajuns să ia la bătaie gardieni, să organizeze meciuri de fotbal-tenis din care îşi trăgea foloase şi chiar să crească porumbei după gratii.

Directorul Penitenciarului Rahova, Carmen Mihail, a fost demis din funcţie în 2005, după un control dispus de Ministerul Justiţiei cu privire la tratamentul preferenţial aplicat lui Cozma.

Dintre „realizările” demne de film ale lui Miron Cozma după gratii amintim:

– Cozma avea acces la spaţii interzise altor deţinuţi, el juca biliard la club când voia şi avea propriu frigider;

– în celulă avea televizor şi jocuri video;

– Luceafărul Huilei a reuşit chiar să aducă în celulă chiar şi un acvariu;

– Cozma nu purta uniforma, aşa cum era obligatoriu în acele vremuri; folosea telefoane mobile pentru a-şi dirija afacerile;

– a crescut porumbei în penitenciar, pentru o vreme;

– a amenajat un teren de fotbal-tenis în curtea închisoarii; Cozma organiza echipele şi hotăra cine joacă şi cine nu, în funcţie de banii şi bunurile pe care le primea;

– îşi alegea singur colegii de celulă; după ce s-a certat cu fostul colonel SPP Gheorghe Truţulescu, Cozma l-a cerut alături de el pe Ion Titişor, deţinut cunoscut mai ales sub numele de „Fane Spoitoru”;

– Cozma îi bătea pe agenţi. De altfel, ancheta a început de la declaraţia unui gardian, care a dezvăluit presei că Miron Cozma „i-a umflat ochiul unui ofiţer, apoi l-a lovit pe comandantul secţiei”.

Al treilea nume din topul nostru este cel al lui Gabriel Bivolaru, fost deputat PDSR. În perioada în care a fost închis, directorul penitenciarului, Vasile Burcu, a făcut tot posibilul ca Bivolaru să primească tot felul de recompense necuvenite, dar şi de vizite în plus, care nu erau trecute în acte. De exemplu, într-o astfel de vizită au venit maneliştii Adi de la Vâlcea şi Vali Vijelie, care au cântat pentru zeci de deţinuţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro