Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:15:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


“Căciula dacică” are o vechime de 7000 de ani pe teritoriul României


4 ianuarie 2014

Atunci când s-a vorbit despe pileusul dacic (căciula dacilor) şi prezenţa sa în simbolistica mondială actuală, multe voci au susţinut că este impropriu folosit termenul de “căciulă dacică”, pe motiv că acest obiect vestimentar, ca formă, ar fi fost preluat de geto-daci de la alte popoare, din alte zone.

Evident, aceleaşi voci au acuzat din nou de protocronism şi de faptul că se exagereză importanţa dacilor în istorie. Însă iată cum tocmai arheologia, ironică precum o ştim uneori, ne-a dezvăluit un lucru incredibil legat de acest subiect, precizează Frontpress.

Potrivit acestei surse, în custodia Muzeul Naţional de Istorie a României se găseşte o figurină antropomorfă, aparţinând perioadei eneolitice, mai exact culturii Gumelniţa, obiect descoperit în comuna Vidra şi care are o vechime de aproximativ…7000 de ani.

Figurina (foto) este, cităm din fişa de inventariere a obiectului, “aplică sau mâner de capac sub forma unui cap aplatizat de formă romboidală, cu sprâncenele marcate printr-o linie în relief. Ochii triunghiulari sunt realizaţi prin excizare. În părţile laterale se află câte o adâncitură marcând urechile. Gura este marcată printr-o altă adâncitură, sugerând faptul că era deschisă. Faţa a fost încrustată cu pastă albă.”

Până aici nimic spectaculos, însă, dacă priviţi cu atenţia obiectul aflat în discuţie, veţi observa că obiectul aflat pe creştetul figurinei seamănă izbitor de bine cu o…căciulă dacică. Evident, nu putem vorbi de geto-daci, în adevăratul sens al cuvântului, în urmă cu 7000 de ani, dar putem vorbi de strămoşi de-ai lor, care au transmis mai departe, până la ei, elemente de vestimentaţie.

Aşadar, discuţia nu mai trebuie purtată la modul “da, dom”ne, dar e greu de spus că e o căciulă dacică, din moment ce ea era purtată şi de alte neamuri din alte arii geografice. E greu de spus că dacii sau strămoşii lor au inventat-o”. O fi fost purtată şi de alţii, nimeni nu contestă asta, însă, momentan, cea mai veche reprezentare plastică a sa a fost descoperită pe teritoriul României.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro