Duminică, 19 mai 2024 - 7:09:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Proiecte româneşti de protejare a ursului şi acvilei ţipătoare mici, în topul programului Life al CE


17 mai 2015

Peste 500 de proiecte finanţate prin programul Life-Natura au fost evaluate de echipa externă de asistenţă tehnică a unităţii LIFE din cadrul Directoratului de Mediu al Comisiei Europene, fiind finalizată o primă listă compusă din 17 "cele mai bune" proiecte, între care se regăsesc şi cele două implementate în România de Agenţia Naţională de Protecţia Mediului (ANPM), alături de parteneri din sectorul neguvernamental.

Unul dintre acestea, selectat de CE chiar printre primele cinci proiecte Life-Natura implementate în perioada 2007 - 2014, se intitulează "Cele mai bune practici şi acţiuni demonstrative pentru conservarea populaţiei de Ursus arctos din zona central-estică a Carpaţilor Orientali".

Proiectul a fost implementat în perioada 2008 - 2013 de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vrancea, în parteneriat cu APM Covasna, APM Harghita, Asociaţia Pentru Conservarea Diversităţii Biologice - Vrancea şi Asociaţia pentru Conservarea Valorilor Naturii - Harghita. Bugetul total a fost de 515 066 de euro, contribuţia UE fiind de 386.300 de euro.

Scopul acestui proiect a fost conservarea celui mai reprezentativ eşantion al populaţiei de Ursus arctos din România. Printre obiective s-au numărat menţinerea actualului statut de conservare al metapopulaţiei carpatice de urs brun, prin aplicarea în arealul proiectului a celor mai bune practici şi activităţi demonstrative, promovarea acestora la nivel naţional şi european, prevenirea declinului populaţiei de urs brun, prevenirea şi reducerea conflictelor dintre urs şi localnici, precum şi menţinerea actualului statut de conservare a speciei vizate, în cele 15 situri Natura 2000 suprapuse arealului proiectului.

Celălalt proiect românesc selectat se intitulează "Conservarea acvilei ţipătoare mici în România" şi a fost implementat de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu şi Societatea Ornitologică Română, în parteneriat cu Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii "Grupul Milvus" şi APM Harghita. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.884.138 de euro, din care finanţarea europeană s-a ridicat la suma de 1.413.104 euro.

Proiectul a avut ca principal obiectiv crearea condiţiilor optime pentru asigurarea stării favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populaţia de acvilă ţipătoare mică, la nivelul Uniunii Europene.

Proiectele vor fi popularizate printr-o broşură, dar şi pe pagina dedicată celor mai bune proiecte a site-ului Life unde doritorii pot vota proiectul preferat.(https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/citizens_vote2014).

Programul Life al CE de finanţare a proiectelor de mediu dispune, pentru perioada 2014 - 2020, de un buget total de 3,4 miliarde de euro.

Anul trecut, România a obţinut o finanţare de aproape 5 milioane de euro pentru derularea a şase proiecte Life, vizând de la reducerea prafului în Capitală la protejarea lupilor şi urşilor, dar şi a peşterilor din Carpaţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro