România se confruntă cu o problemă profund îngrijorătoare: traficul de persoane. Este cu atât mai îngrijorător faptul că ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, cu cele mai multe victime exploatate. Potrivit datelor Comisiei Europene, din cei aproximativ 7.000 de oameni exploataţi anual în UE, aproximativ 3.000 provin din România.
Anul 2023 a reprezentat un an în care s-au întreprins eforturi semnificative pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Cu toate acestea, fenomenul rămâne profund înrădăcinat şi complex, cu consecinţe devastatoare pentru victimele implicate.
Potrivit analizei, în cursul anului 2023 au fost notificate un total de 451 de victime către sistemul românesc anti-trafic, prin intermediul bazei de date SIMEV. Aceasta reprezintă o scădere cu 10% faţă de anul precedent. Cu toate acestea, este important să subliniem că reducerea numărului de victime identificate nu reflectă neapărat o diminuare reală a fenomenului, ci poate fi influenţată şi de factori precum măsurile restrictive luate în timpul pandemiei de Covid-19.
Pedepse mai aspre
Pentru a preveni acest fenomen, în ţara noastră se fac paşi timizi pentru înăsprirea pedepselor. Există în acest moment în lucru un proiect de lege care ar putea înăspri pedepsele după cum urmează: pentru sclavie, limitele ar putea crete de la 3-10 ani la 5-12 ani; pentru trafic de persoane, limitele ar putea creşte de la 3-10 ani la 5-12 ani; pentru trafic de persoane săvârşit de un funcţionar public, limitele ar putea creşte de la 5-12 ani la 7-15 ani; pentru trafic de minori, limitele ar putea creşte de la 5-10 ani la 7-15 ani; pentru traficul de minori în formă agravată, limitele ar putea creşte de la 7-12 ani la 10-20 ani; pentru producerea de pornografie infantilă, limitele ar putea creşte de la 1-5 ani la 3-10 ani.
Unde poţi cere ajutor?
Pentru persoanele aflate în situaţii dificile, care sunt potenţiale victime ale traficului de persoane în scopul exploatării, este important să ştie că există resurse şi instituţii dispuse să le ofere sprijinul necesar.
În primul rând, este esenţial să se apeleze la autorităţi, adică la 112 pentru a raporta situaţii de urgenţă şi pentru a primi asistenţă imediată.
Pentru informare şi sesizarea unor cazuri de trafic de persoane, se poate apela Telverde ANITP la numărul 0800 800 678. Aici se găsesc profesionişti pregătiţi să asculte şi să ofere asistenţă.
De asemenea, părinţii trebuie să fie atenţi ce site-uri accesează minorii, să le prezinte pericolele la care se expun, dar şi să-i înveţe să nu se expună în niciun fel în mediul online.
Cea mai profitabilă afacere din UE se face în România-traficul cu fiinţe umane
13 martie 2024
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Viceprimarul Săraru vrea locuinţă de serviciu....sau decontarea navetei de la Bucuresti!
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
Anul - ediţia nr. 3782
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 30 iunie 2025
Autentificare
Autentificare