Cinci drumuri naţionale sunt blocate, din cauza zăpezii şi a poleiului. Cea mai gravă situaţie este în nordul Moldovei unde, din cauza viscolului puternic din zonă, drumarii nu au putut interveni pentru degajarea carosabilului. În Botoşani doar două drumuri naţionale mai sunt relativ practicabile. În judeţul Vaslui, prefectul a solicitat ajutorul armatei, după ce zeci de maşini au rămas blocate pe DN 24A, Vaslui - Iaşi.
La ieşirea din Vaslui spre Iaşi au fost instalate filtre care nu permit maşinilor să-şi continue drumul, deoarece pe DN 24A deja sunt blocate zeci de maşini. Prefectul judeţului a fost în zonă pentru a discuta cu cei blocaţi în nămeţi şi toate utilajele se concentrează pe deblocarea acestui drum. S-a solicitat, de asemenea, intervenţia armatei, de la Huşi fiind aşteptată o maşină de mare tonaj şi 15 soldaţi pentru a interveni pe DN 24A.
Potrivit unul comunicat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, la ora 8.00 circulaţia era întreruptă pe patru drumuri naţionale din Botoşani, judeţ în care situaţia este cea mai gravă:
- DN 24C Santa Mare-Rădăuţi Prut; imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic;
- DN 29 Botoşani-Manoleasa Prut; imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic;
- DN 29A Dorohoi – Rădăuţi Prut; imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic;
- DN 29 D Botoşani-Ştefăneşti; imposibilitatea de a acţiona din cauza viscolului puternic.
Tot în judeţul Botoşani, 19 drumuri judeţene sunt impracticabile, din cauza zăpezii, iar în judeţul Vaslui sunt blocate două drumuri judeţene.
Zeci de şoferi au rămas înzăpeziţi pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene. Iar în localitatea Băluşeni Noi, din Botoşani, un bărbat a fost găsit în zăpadă, inconştient.
Printre cei rămaşi blocaţi între nămeţi se numără şi Sorin Clim, şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani. Acesta se află undeva între localităţile Mitoc şi Avrămeni, după ce a participat la o operaţiune de salvare a unul copil opărit care a trebuit să fie salvat cu elicopterul dintre nămeţi. Maşina în care se află Sorin Clim a rămas blocată, cu toate că avea în faţă utilaje de deszăpezire.
Pentru ajutorarea celor care au rămas blocaţi între nămeţi au intervenit şi pompierii, care au scos dintre nămeţi 55 de persoane şi le-au dus la şcoli sau cămine culturale unde li s-a pus la dispoziţie ceai cald şi mâncare.
Şi în judeţul Suceava traficul a fost un coşmar din cauza ninsorii abundente şi a viscolului. Vântul bate cu putere la rafale cu aproape 80 de kilometri la oră. La această oră, în judeţul Suceava nu au fost raportate drumuri închise, drumarii fiind pe traseu, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple mai târziu, activitatea de deszăpezire fiind zădărnicită de viscolul care aduce toată zăpada de pe câmp pe carosabil, reducând, totodată, vizibilitatea.
Traficul este restricţionat pentru vehiculele cu masă totală mai mare de 7,5 tone în următoarele zone:
- DN 59 Moraviţa – punctul de frontieră;
- DN 59A Jimbolia – punctul de frontieră.
Se circulă cu dificultate pe DN 57 Nicolint – Oraviţa, DN 59C Jimbolia – Comlosu Mare şi DN 57A, km 16+000-km 25+000.
Potrivit CNADNR, în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică s-a acţionat cu un număr de 934 autoutilaje şi au fost răspândite 6.613,56 tone de materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale unde au fost întregistrate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Meteorologii au emis atenţionare COD GALBEN de precipitaţii abundente, intensificări ale vântului, viscol şi polei pentru toată ţara. Avertizarea este valabilă până luni la ora 10.00.
CNADNR-SA roagă participanţii la trafic ca în perioada următoare să respecte cu maximă atenţie restricţiile de viteză specifice sezonului, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente şi să echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată), etc.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.