Vineri, 29 martie 2024 - 8:28:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Regula celor 3 de 8. Secretul longevităţii, explicat de un academician român


21 iulie 2015

Un academician român care a ieşit la pensie la 1 noiembrie 1985 s-a angajat din nou la 2 noiembrie, acelaşi an. De atunci şi până acum, a lucrat continuu.

Academicianul Ovidiu Bojor este angajat al Institutului de Biotehnologii şi crede că a munci cu drag este marele secret al creşterii speranţei de viaţă. Dar nu şi singurul.

„Avem liberul arbitru, să alegem ce ne place mai mult în viaţă. Acolo vom da randament maxim. Munca era în trecut un lucru neplăcut. Nu! Prin plăcerea de a munci câştigi viaţa ta şi a celor din jur”, spune academicianul, pentru Digi 24.

„Prevenţia începe din copilărie. Principalul lucru: toată viaţa mi-am propus să nu mă scot din priză niciun moment. Orice aparat, dacă îl scoţi din priză, nu funcţionează. Vă dau un exemplu: la 1 noiembrie 1985 am iesit la pensie, nu îmi mai plăcea locul de muncă. La 2 noiembrie, acelaşi an, am fost angajat cu carte de muncă la Institutul de Biotehnologii şi, de atunci până în prezent, am carte de muncă. Cred că am depăşit 67-70 de ani de activitate, ca am început la 20 de ani”, continuă nonagenarul.

O statistică arată că cei mai longevivi oameni din lume au ceva în comun: somnul suficient. Academicianul Ovidiu Bujor are chiar o regulă în acest sens.

„Aici e regula celor trei de opt: opt ore de activitate, opt de odihnă activă şi opt de somn. Din opt ore de odihnă activă, măcar două ore să dedicăm familiei, să avem dialog cu copilul. În rest, ce vă place: pictură, muzică, dans”, explică academicianul.

La capitolul alimentaţie, Ovidiu Bujor spune că a redus consumul de carne. Excepţie face doar peştele. „Din ce în ce mai puţină [carne], de întreţinere. Cel mult o dată pe săptămână carne. O înlocuiesc cu peştele, care e proteina cea mai uşor asimilabilă”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro