Marţi, 19 martie 2024 - 12:24:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şase oraşe din România care concurează cu cele europene


29 august 2017

Chiar dacă puţine dintre oraşele româneşti pot fi considerate cu adevărat moderne şi niciunul nu se poate compara cu capitalele nordului european, în ceea ce priveşte standardul de viaţă, numărul oraşelor care se pot lăuda cu un statut internaţional sau care pot să aspire la o astfel de poziţie este ceva mai mare.

Pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, au concurat nu mai puţin de 14 oraşe din România, înainte ca Timişoara să fie desemnată urbea câştigătoare. Printre acestea, Alba Iulia, Baia Mare, Târgu Mureş, Arad, Braşov, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Prezenţa lor pe această listă nu este întâmplătoare: diverse oraşe din România pot concura cu oraşele europene, dintr-un motiv sau altul.

Este adevărat, puţine dintre ele bifează toate criteriile care să le ridice la rang internaţional, însă, dacă luăm în considerare doar anumite aspecte – culturale, istorice sau economice – graniţele încep să se apropie.

Lista de mai jos cuprinde câteva dintre oraşele româneşti care au primit investiţii în ultimii ani şi motivele pentru care merită vizitate:

Suceava – Cetatea de Scaun, restaurată recent printr-un proiect cu finanţare europeană şi adusă aproape de aspectul original, şi Muzeul Satului Bucovinean, în aer liber, sunt cele mai vizitate obiective, însă ceea ce mai recomandă Suceava sunt şi împrejurimile bogate în istorie, cu mănăstiri şi sate tradiţionale. Cetatea de Scaun a Sucevei este cea mai mare din spaţiul extracarpatic şi, deşi asediată în repetate rânduri, nu a fost cucerită vreodată.

Sinaia – Staţiunea a fost modernizată în anii din urmă şi poate concura cu succes cu locuri mai celebre din Elveţia sau Austria, aşa cum se întâmpla în vremea regalităţii. Nu doar Castelul Peleş, dar întreaga organizare a oraşului este de nivel european.

Constanţa –  Din păcate, Cazinoul nu a fost reabilitat, însă Constanţa rămâne pe lista celor mai frumoase oraşe din România, cu un farmec care aminteşte de Toate pânzele sus şi de scrierile lui Panait Istrati. Principalele puncte de atracţie sunt portul, străjuit acum de terase şi plin de ambarcaţiuni, vechea moschee şi străduţele cu construcţii vechi. Constanţa îi atrage şi pe investitorii autohtoni, aşa cum este cazul şefului Arabesque, Cezar Rapotan.

Piatra Neamţ – Datorită investiţiilor în turism realizate în ultimii ani, Piatra Neamţ arată tot mai mult ca o staţiune europeană. Cochet şi curat, micul oraş le prilejuieşte vizitatorilor o plimbare inedită cu telegondola şi excursii spre una din cele mai frumoase zone istorice ale ţării. În apropiere, se află şi Via Ferrata Astragalus, cel mai nou traseu de aventură pentru pasionaţii de munte şi escaladări.

Baia Mare – Unul dintre oraşele care au intrat în concurs pentru titulatura de capitală europeană, Baia Mare este o perlă ascunsă. Ce e de vizitat aici: Piaţa Libertăţii, Turnul Ştefan şi Planetariul, prima construcţie de acest tip din România.

Alba Iulia – Oraşul merită o vizită fie şi numai pentru Cetatea Alba Carolina, restaurată şi adusă la standarde impresionante. Arhitectura, suprafaţa şi succesul lucrărilor de reabilitare o fac să intre în competiţie cu unele dintre cele mai vizitate şi mai bine conservate fortificaţii din lume.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro