Niciun autovehicul parcat neregulamentar nu mai poate fi ridicat de autorităţi începând de miercuri, când decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost publicată în Monitorul Oficial. Decizia instanţei supreme a stabilit că procedurile de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar erau emise ilegal, prin hotărâri ale consiliilor locale, care suprareglementau în raport cu legi superioare precum hotărâri de Guvern.
Decizia instanţei supreme prin care se stabileşte că procedurile de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar sunt emise ilegal, prin hotărâri ale consiliilor locale, a intrat în vigoare din această săptămână, după ce miercuri actul a fost publicat în Monitorul Oficial. Aceste hotărâri ale municipalităţilor sunt lovite de nulitate după această decizie.
Judecătorii au explicat în decizia lor că administraţiile publice locale nu au competenţa de a reglementa procedura de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar, ci doar Guvernul, conform avocatnet.ro.
„Ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, ca măsură tehnico-administrativă, accesorie unei fapte sancţionate contravenţional referitoare la nerespectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice, înţeleasă ca măsură de restabilire a ordinii publice, aparţine unei competenţe partajate a autorităţilor administraţiei publice locale, ceea ce presupune că atribuţiile de reglementare aparţin autorităţilor administraţiei publice centrale (Guvern), iar cele de executare, în concret, a măsurii, autorităţii administraţiei publice locale”, se arată în decizia ÎCCJ nr. 9/2015.