Fenomenul consumului de droguri capătă proporţii îngrijorătoare în România. Nu mai vorbim doar de adolescenţi sau tineri, ci de copii de 8, 9 sau 10 ani, care ajung la spital cu simptome de supradoză.
Potrivit celor mai recente statistici oficiale, unul din zece tineri români şi aproape un sfert dintre elevii de liceu au experimentat, cel puţin o dată, drogurile. Experţii avertizează că vârsta consumatorilor a coborât periculos, iar România riscă să devină o zonă de risc în Europa.
Specialistul antidrog Cătălin Ţone confirmă: „Vorbim despre cazuri reale – supradoze la 9 ani, crize şi intoxicaţii la 12 sau 13 ani. Consumul se intensifică în perioada festivalurilor, în tabere sau atunci când elevii lipsesc de la şcoală.”
În acest context sumbru, autorităţile şi societatea civilă încearcă să ţină pasul. Asociaţia Marea Lojă Naţională din România continuă parteneriatele cu instituţiile statului pentru a derula campanii de educaţie antidrog în şcoli şi licee. Însă, în lipsa unui sistem real de sprijin pentru cei care deja consumă, lupta pare inegală.
Agenţia Naţională Antidrog a fost desfiinţată în martie, iar în locul său a fost creată Agenţia pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi al Adicţiilor. Deşi autorităţile promit că în spitalele publice vor apărea centre de tratament pentru dependenţe, deocamdată totul este la nivel de plan.
În România, consumatorii de droguri rămân, în majoritate, fără ajutor specializat, iar prevenţia ajunge prea târziu.