Vineri, 29 martie 2024 - 1:13:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Radiaţii de 200 de ori peste limita admisă într-un loc din centrul Bucureştiului


15 februarie 2017

La Muzeul de Geologie din centrul Bucureştiului radiaţiile sunt chiar şi de 200 de ori mai mari decât dozele admise, arată o investigaţie publicată de jurnalistul Cătălin Tolontan pe site-ul său.

O primă versiune a articolului publicat de jurnalistul de investigaţie arata că radiaţiile din depozitul muzeului erau de 200.000 de ori mai mari peste cele admise. Între timp, Cătălin Tolontan a rectificat articolul, precizând că, de fapt, în depozitul subteran radiaţia oscilează între de 40 de ori şi de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.


Potrivit jurnaliştilor, un raport oficial care conţinea măsurătorile conţinea o greşeală de redactare care a indus în eroare ziarul „Gazeta Sporturilor”, unde a apărut ancheta.

Astfel, autorii raportului arătau că anumite locuri din depozit radiaţiile erau de 4.000 şi de 21.680 de μSv/h. De fapt, radiaţiile erau de 4,000, respectiv de 21,680 de μSv/h (adică 4, respectiv 21 μSv/h).

Măsurătorile realizate în aprilie 2016 arată că, în depozitul muzeului, unde se află fosile şi roci contaminate radioactiv şi depozitate necorespunzător, doza ambientală este cuprinsă între 4,000 şi 21,680 μSv/h, ajungând astfel la o valoare chiar şi de 200 de ori mai mare decât cea maximă admisă.

În plus, şi în curtea muzeului prin care se plimbă vizitatorii se află un mamut pus sub o prelată care emite şi el radiaţii peste limita admisă. În curtea muzeului, radiaţia este cuprinsă între 0,345 μSv/h (aproape dublu faţă de doza normală) şi 2,167 μSv/h.

Doza ambientală normală, de 0,124 μSv/h, a fost măsurată în faţa uşii depozitului Muzeului de Geologie.

Un alt mamut radioactiv este depozitat la etajul 3. Conform măsurătorilor muzeului, 23 de eşantioane au depăşit limita normală de radioactivitate atunci când s-au făcut măsurători.

Muzeul de Geologie este un obiectiv turistic destul de vizitat: de Noaptea Muzeelor, instituţia a avut 14.000 de vizitatori, fiind al treilea obiectiv din Bucureşti ca preferinţă a publicului.

Investigaţia mai arată că, deşi încă din mai 2016 un raport de sănătate publică arata că radiaţiile de la muzeu sunt periculoase, raportul a fost ascuns de conducerea muzeului (de Gabriel Bindea, directorul Institutului Geologic Român de care ţine şi Muzeul de Geologie, şi de directoarea muzeului Rodica Tiţa), dar şi de Ministerul Cercetării şi Inovării.

”Zona de depozitare a eşantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă şi susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiaţii, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiţii de insecuritate fizică şi radiologică totală”, Raport de radiometrie, 12 mai 2016, Muzeul Naţional de Geologie

Iată ce se spune şi despre mamutul depozitat în curte: ”Materialul fosil este depozitat în aer liber, acoperit cu o prelată, mascat de un placaj, neexistând o delimitare strictă a perimetrului, depozitul nefiind marcat cu semnul convenţional specific radiaţiilor ionizante”.

Semnul radiaţiilor ionizante este triunghiul galben cu simbolul negru al alertei de contaminare.

”În cazul pivniţei, ca şi în cazul mamutului, pe lângă efectul distructiv al radiaţiilor gamma generat de expunerea externă, trebuie avute în vedere şi emanaţiile de radon, care contribuie suplimentar la iradierea personalului expus”, Raport de radiometrie, 12 mai 2016, Muzeul Naţional de Geologie

Investigaţia realizată de jurnalişti mai arată că unii dintre angajaţii muzeului au fost diagnosticaţi cu cancer. În total, 10 bărbaţi şi femei sunt grav bolnavi, dar cei mai mulţi se tem să vorbească deschis.

Costina Surdu, fost director economic, acum simplu economist în Institutul Geologic, a povestit că un coleg a murit de cancer la 60 de ani: ”Un fost coleg, Doru Vătăşoaia, a decedat la aproape 60 de ani, după o mare suferinţă. Doru Vătăşoaia lucra la radiometrie, cel mai expus departament, unde se operează direct cu material radioactiv. A murit de cancer”.

Potrivit articolului, şi angajata de la recepţia muzeului s-a îmbolnăvit de cancer.

Gabriel Bindea, directorul Institutului Geologic Român, de care aparţine şi Muzeul de Geologie, a fost destituit acum două zile, după ce în cadrul instituţiei s-a aflat că jurnaliştii finalizează documentarea şi vor publica investigaţia. Muzeul a fost acum închis.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro