Asistenţii maternali vor lucra de acum după reguli mai clare şi mai stricte, conform unei legi recent adoptate. Printre schimbări, se numără cerinţa ca aceştia să aibă studii liceale sau profesionale. Cei care nu au aceste calificări vor trebui să se înscrie la liceu în termen de un an şi să-l finalizeze în cel mult cinci ani.
O altă modificare majoră priveşte vârsta minimă pentru a deveni asistent maternal, care a fost ridicată de la 18 la 21 de ani. De asemenea, un asistent maternal va putea îngriji maximum doi copii, cu excepţia fraţilor care nu pot fi separaţi.
Locuinţa asistentului maternal va trebui să fie situată într-o zonă cu acces la servicii esenţiale, precum şcoli şi spitale. Evaluările periodice vor avea loc o dată la doi ani, iar cursurile de perfecţionare vor deveni obligatorii în fiecare an.
De acum, asistenţii maternali se vor pensiona conform regulilor generale ale Codului Muncii, fără posibilitatea de a lucra după pensionare.
„Aceste schimbări sunt menite să ofere copiilor din sistemul de protecţie condiţii mai sigure şi mai bune de viaţă,” a declarat ministrul Familiei, Natalia Intotero.