Vineri, 29 martie 2024 - 10:34:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Emil Boc, lăsat cu ochii în soare de sindicalişti


17 ianuarie 2012

sindicate-bocConfederaţiile sindicale reprezentative nu au participat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, convocat de premier, nemulţumite că nu există o ordine de zi şi că problemele ridicate de sindicalişti referitoare la dialogul social nu au fost rezolvate.


"Ţinând cont de convocarea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social (CNTDS) de astăzi (n.r. marţi) care este fără ordine de zi, dar şi de multitudinea de subiecte solicitate de mişcarea sindicală şi nerezolvate (...), confederaţiile sindicale reprezentative nu participă la reuniune a CNTDS", se arată într-o scrisoare deschisă comună trimisă premierului Emil Boc de toate confederaţiile sindicate.


Reprezentanţii salariaţialor au criticat modificarea Codului Muncii şi a legislaţiei din domeniu, subliniind că nu s-a ţinut cont de acordul confederaţiilor sindicale şi a confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional structurate în federaţii profesionale, care are ca efect şi eliminarea Contractului Colectiv Unic la Nivel National. O altă problemă ridicată de sindicalişti se referă la nerespectarea Acordului Naţional din anul 2008 privind evoluţia salariului minim în Romania, care a condus la acordarea unui salariu minim garantat în plată pe anul 2012 la "o valoare nejustificat de mică".


Disponibilizările colective în toate sectoarele de activitate fără a lua măsuri concrete prin care să se creeze noi locuri de muncă şi lipsa politicilor de conservare a locurilor de muncă din economie (precum şi neaplicarea şomajului tehnic în anii 2011 şi 2012) sunt alte nemulţumiri ale sindicatelor.


Actuala lege a pensiilor care nu respectă drepturile lucrătorilor şi a condiţiilor de muncă în care aceştia şi-au desfăşurat activitatea, denigrarea şi încercarea de distrugere a mişcării sindicale (inclusiv prin restricţionarea dreptului la grevă sau nerespectarea prevederii de încasare a cotizaţiilor sindicale în sectorul bugetar) reprezintă alte probleme ale sindicaliştilor. Toate confederaţiile sindicale cer premierului convenirea unui calendar de întâlniri a CNTDS în cadrul cărora să fie dezbătute şi soluţionate toate aceste probleme.


Consiliul Naţional Tripartit, la care şi-a anunţat prezenţa premierul Emil Boc, se reuneşte în contextul în care în ultimele patru zile au avut loc manifestaţii în Bucureşti şi în numeroase alte oraşe din ţară.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro