Interpretarea greşită a legii a creat panică printre societăţile comerciale, care consideră că îşi vor schimba denumirea de la 1 septembrie.
O nouă isterie bulversează mediul de afaceri. Interpretarea greşită a legii a creat panică printre societăţile comerciale, care consideră că îşi vor schimba denumirea de la 1 septembrie. Atenţie! Nu toate firmele sunt obligate să îşi schimbe numele din toamnă, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, ci doar acelea care au în denumirea lor sintagma „societăţi comerciale“, adică numele lor este SC „Societatea Comercială X“. Restul rămân societăţi comerciale, la fel ca şi până acum.
Prevederea legală se aplică de la 1 septembrie 2012
Începând din toamnă acestui an, firmele care au în denumire sintagma „societate comercială“ trebuie să meargă la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) în a cărui rază teritorială se află, pentru a-şi schimba denumirea, gratuit. Prevederea legală se aplică de la 1 septembrie 2012, când va intra în vigoare Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Interpretarea greşită a legii de către diverşi avocaţi şi experţi contabili a creat panică în rândul societăţilor comerciale, care se tem că vor fi puse pe drumuri din nou de către legislativ. De fapt, statul trimite la ORC doar câteva firme din fiecare judeţ şi din Bucureşti.
Exprimare ambiguă
Iată textul de lege care a bulversat mediul de afaceri. Articolul 79 din Legea nr. 76/2012 prevede următoarele: „În termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezenţei legi, firmele înregistrate în Registrul Comerţului care au în denumire sintagma «societate comercială» sunt obligate să facă demersurile necesare înlocuirii acestei sintagme cu termenul «societate». Până la finalizarea acestor demersuri, societatea poate funcţiona cu denumirea înscrisă în Registrul Comerţului la data intrării în vigoare a prezenţei legi. Înregistrarea în Registrul Comerţului a menţiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbării denumirii societăţii este scutită de taxa de înregistrare“. Numai că exprimarea ambiguă a textului de lege i-a făcut până şi pe avocaţi să înţeleagă în mod eronat că toate firmele din România - societăţi comerciale - trebuie să meargă buluc la Registrul Comerţului pentru a-şi schimba statutul, CUI-ul etc. Unii consultanţi din Capitală s-au grăbit să le trimită clienţilor lor informări prin care firmele sunt înştiinţate că de schimbarea actelor constitutive la ORC se ocupă consultanţii, contra unui onorariu de 500 de lei, plus TVA. Numai că modificarea legislativă nu vizează toate societăţile comerciale din România, ci doar pe acelea care au în denumirea lor titulatura, sintagmă, expresia „societatea comercială“... X.
Precizări: nu toate firmele îşi schimbă actele
Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a remis un comunicat, prin care informează că doar 1.251 de firme din toată ţara trebuie să îşi schimbe denumirea. „Potrivit informaţiilor obţinute din Registrul Comerţului central computerizat, în momentul de faţă sunt înregistrate 1.251 de societăţi comerciale care au în denumire sintagma «societate comercială». Conform prevederilor legale, aceste societăţi trebuie să se prezinte la ghişee începând cu 1 septembrie, la oficiile Registrului Comerţului în raza căruia îşi au sediul, în vederea efectuării demersurilor necesare înlocuirii sintagmei cu termenul de «societate», data limită pentru îndeplinirea acestei obligaţii legale fiind 1 septembrie 2014“, se arată în comunicatul ONRC. La nivel local, firmele care vor fi afectate de modificările aduse Codului de procedură civilă se numără pe degete. Altfel spus, vor fi obligate de lege să îşi schimbe denumirea doar firmele de genul SC „Societatea Comercială X“ SRL. După intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, acea firmă se va numi SC „Societatea X“ SRL, deci dispare cuvântul „comercială“. Nu există o explicaţie logică pentru aceste schimbări impuse de lege, ci se cunoaşte doar faptul că noul Cod de procedură civilă a înglobat şi prevederile Codului comercial.
Pentru acele societăţi care sunt obligate de Legea 76/2012 să îşi schimbe denumirea, toate actele se fac fără a se percepe vreo taxă din partea statului. Firmele în speţă vor plăti taxe doar avocaţilor şi consultanţilor care întocmesc noile documente ale societăţilor, în cazul în care acestea nu au jurişti.